»Fødevarestyrelsen bliver desværre ramt i dette finanslovsforslag. Styrelsens internationale arbejde med at åbne markeder og fastholde eksisterende eksportmarkeder vil blive indskrænket,« siger direktør Flemming Nør-Pedersen fra Landbrug & Fødevarer. Og han deler dermed fødevaresektorens bekymring for den manglende støtte til fødevare-eksporten, der sidste år nåede knapt 200 mia kroner.
En række organisationer, herunder Landbrug & Fødevarer, Dansk Industri, Danmarks Fiskeriforening og flere andre, kommer med fire anbefalinger til finansloven for 2024 i et oplæg med titlen »En nødvendig fremtidssikring af eksportfremmeindsatsen for fødevareklyngen«.
Organisationerne opfordrer regeringen til at bevare og styrke den eksisterende eksportindsats for at sikre Danmarks fødevareeksport på over 190 milliarder kroner og opretholde 134.000 job i hele landet. Anbefalingerne inkluderer at styrke ressourcerne i Fødevarestyrelsen, opgradere eksportfremmeindsatsen i Trade Council, konsolidere en statskonsulentordning og udvikle grønt vækstpotentiale med sektoreksperter.
Organisationerne udtrykker bekymring over nedskæringer i Fødevarestyrelsens finansiering, især dens internationale arbejde med markedsadgang. De fremhæver, at en stærk eksportindsats er afgørende for at navigere i en global handelsverden med stigende handelshindringer.
Derudover påpeger organisationerne, at den danske fødevareklynge har potentiale til at bidrage til globale udfordringer ved hjælp af bæredygtige og innovative produktionsmetoder, men dette kræver investeringer både fra politiske og erhvervsmæssige aktører. De understreger behovet for politisk støtte til at fremme den grønne dagsorden på eksportmarkederne og opfordrer til at styrke den officielle fødevareindsats.
Samlet set ønsker organisationerne mere opbakning til direkte eksportindsatser på markederne og understreger betydningen af dansk repræsentation på vigtige markeder samt i Fødevarestyrelsen og Udenrigsministeriets Trade Council for at opretholde og udvide dansk fødevareeksport i en usikker verdensøkonomi.
Flemming Nør-Pedersen, direktør for Landbrug & Fødevarer siger, »Det bekymrer os, at finansieringsgrundlaget for det unikke, danske offentlig-private samarbejde om eksportfremme for fødevareklyngen står over for en alvorlig nedgang i bevillingen ved udgangen af 2023. Det truer selve grundlaget for eksportfremmeindsatsen,« siger direktøren og peger på at der er et klart behov for at holde hånden under eksportindsatsen, der sikre dansk fødevareeksport på knapt 200 mia kroner årligt og som skaber 134.000 jobs over hele landet.
De fire anbefalinger fra »En nødvendig fremtidssikring af eksportfremmeindsatsen for fødevareklyngen«:
- Anbefaling 1 – Styrkelse af kritiske ressourcer i Fødevarestyrelsen Der afsættes 30 mio. kr. til at sikre minimum 20 årsværk i Fødevarestyrelsen
- Anbefaling 2 – Opgradering af eksportfremmeindsatsen i Trade Council Der afsættes 5 mio. kr. til et nyt permanent årsværk i Trade Council samt til fortsættelse af fem lokaltansatte årsværk på danske ambassader
- Anbefaling 3 – Konsolidering af stærk statskonsulentordning Der afsættes 4 mio. kr. til to nye permanente statskonsulentstillinger
- Anbefaling 4 – Udvikling af grønt vækstpotentiale med sektoreksperter Der afsættes 8 mio. kr. til fire nye permanente sektorekspertstillinger uden for EU.