Nu udkommer bogen, Ole Basse en pioner i dansk fiskeri

Nu udkommer bogen, Ole Basse en pioner i dansk fiskeri

Torsdag den 10. november udkommer bogen om den legendariske bornholmske fisker Ole Basse Mortensen. Dette markeres ved en reception, som afholdes på udgivelsesdagen i lokalerne hos Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening. Det skulle samtidig glæde både forfatteren og forlaget, hvis man møder op til eet krus bornholmsk Øl, ved receptionen den 10. november.

Tid og sted

Dag: Torsdag den 10. november kl. 10R11;12.

Sted: Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Øernes Kaj 2, 3700 Rønne

Bogen sælges hos landets boghandlere og hos: www.bornholmslilleboghandel.dk Til en Pris på 249,95 kr.

Om Fiskeskipper Ole Basse Mortensen (1926 – 2004)

Ole var en pioner inden for bornholmsk og dansk fiskeri. Da fiskerne i 1960R17;erne bliver presset af mindre fiskekvoter stod Ole Basse med i front i sit styrhus for at afprøve laksefiskeriet ud for Norges og Grønlands kyster. Fordrevet af politiske beslutninger vælger han, at satse på rejefiskeri ud for Vest- og Østgrønland, Svalbard og Canada og trawlerne bliver større og større.

Pionerånden sender også Ole til Sydatlanten, men da et udviklingsprojekt i Indonesien slår fejl, går Ole Basse Mortensen overraskende konkurs. Men han starter blot forfra igen.

Ole Basse Mortensen var en ukuelig fisker, som kæmpede for sit erhvervs overlevelse. Han åbnede handelsforbindelsen til det lukkede Sovjet, han holdt møder med både fiskeri- og statsministre og han stod på talerstolen på Christiansborgs Slotsplads under fiskeriblokaden i 1978 og talte om lige ret til havet.

Sømilegrænser, kvoter og EF formede fremtiden for fiskerne, men Ole Basse holdt fast i sit motto: »Jeg fisker ikke for at leve. Jeg lever for at fiske«.

Om forfatter Ivar Holm (1944)

Ivar Holm har igennem sit arbejdsliv været overstyrmand hos BornholmsTrafikken. Han startede dog som sømand, sejlede med skoleskibet ”Danmark” og kom i Søværnet. Fra 1973 og frem til 1991 var han leder af Rønne Skipperskole, hvor han var med til at uddanne alle de unge bornholmske fiskere, hvoraf mange efterfølgende fik hyre hos Ole Basse Mortensen. I 1998 blev Ivar Holm forsikringsagent for de bornholmske fiskefartøjer og her fik han fiskeriets kontante vilkår helt tæt på livet, når fiskernes både skulle sælges eller hugges op på grund af krise. I 2006 gik Ivar Holm på efterløn og de efterfølgende 10 år har han løbende arbejdet med denne biografi om Ole Basse Mortensen.