Kriegers Flak havvindmølleparken, er ejet af det svenske elselskab Vattenfall, ligger i Kattegat. Her skal det norske Havforskningsinstitut over de næste fire år, lede det norske EU-støttet-projekt OLAMUR, hvor de skal undersøge og forske i mulighederne i at dyrke tang og muslinger ved havvindmøller.
»Havvindmølleparker fylder store arealer. Derfor giver det mening at finde gode veje til mere brug af disse områder,« siger den norske forskningsleder Erik-Jan Lock fra HI, der nu får en klækkelig økonomisk opbakning fra EU.
EU har nemlig besluttet at give OLAMUR-projektet støtte på omkring 84 millioner NOK over de næste fire år, som et såkaldt fyrtårnsprojekt. Det er et projekt, der skal levere konkrete, bæredygtige løsninger til nye industrier.
- MeerWind (A) og Kriegers Flak (B) er havvindmølleparker
- Ösel Aquafarms (C) er et dambrug til regnbueørred. Det interessante er, at det ligger i et område med et beskedent slatindhold i vandet. Der er kun gjort mindre forsøg med muslinger og tangdyrkning under sådanne specielle forhold.
»Hvordan kan vi så udnytte det bedst muligt, spørger Lock og henviser til at man i projektet vil etablere tre pilotanlæg til dyrkning af tang og muslinger i eksisterende vindmølleparker, samt ved et dambrug til regnbueørred.«
Vindmølleparkerne ligger udenfor Helgoland og øst for Danmark i Kattegat. Dambruget ligger uden for Estland. Alle ligger i farvande, der er næringsrige på grund af afstrømning og befolkningstæthed.
Forskningschefen og leder af projektet Erik-Jan Lock siger videre, at man vil se på tekniske løsninger og følge med i produktets kvalitet- Men også se på andre aspekter, der kan fremskynde den flerfoldige brug af vindmølleparker, såsom regler og formaliteter. »Målet er,« som han siger, »at pilotanlægget skal være lærende for både industrien og myndighederne.«
Da det stadig ikke er muligt at fiske imellem vindmølleparkerne, så man kan istedet vælge at se dem som en reserve. Gennem OLAMUR-projektet, vil forskerne også se på hvad der sker, hvis man etablerer kunstige sten-rev omkring havmøllerne.
Havforskningsinstituttet vil lede og forske for 13 mio NOK kr.
Havforskningsinstituttets del af OLAMUR har en finansiering på omkring 13 mio. NOK kr., men har samtidig også sin eget mål med forskningen, der betyder at:
- Man undersøger kvaliteten af de fisk og skaldyr, der dyrkes.
- Man analysere muslinger for næringsstoffer, prækursorer og mikroplast
- Man finder ud af, hvor meget CO2, tangen og muslinger optager,
- Man undersøger om tang, muslinger eller kunstige rev, yderligere kan bidrage med mad, skjul eller andre forhold i økosystemet.
- Man ser på de gældende regler, om de kan gøres mere smidige og nemmere at starte fra
Selv er den norske projektleder og forskningschef Erik-Jan Lock godt tilfreds med bevillingen og tilsagnet fra EU og han ser frem til at komme igang med dette spændende projekt.