Den teknologiske udvikling går stærkt og med SINTEF »CageReporter«, har udviklingen af teknologi for autonome bioaktive og højkvalitets dataovervågning i havbrugene nået nye højder.
I bestræbelserne på, at udnytte teknologien og samspillet mellem opdrætsfisk og robotter, har forskningen vist at fiskene er mere opmærksomme på omgivelserne end tidligere antaget. Derfor udvikler forskerne nu en mere hensynsfuld robot, som fiskene hurtigere kan forholde sig til og tilpasse sig, [skriver Forskning.no i en artikel.](https://forskning.no/ntnu-oppdrett-partner/denne-robotskilpadden-skal-passe-pa-laksen/1297346)
Den norske opdrætsindustri og forskere fra SINTEF samarbejder om udviklingen af selvstyrende undervandsrobotter, der skal sættes ned i Havbrugene, sammen med fisken, for at teste havbruget for huller og meget andet, samt ligeså vigtigt, at teste om fisken har det godt.
Det er således mange opgaver som den lille undervandsrobot »CageReporter« skal opsnappe og sende videre op til en PC´er på land, hvor alle data´er undersøges og tjekkes. Robotten skal opholde sig blandt fiskene, hvorfor robotterne skal udformes så de forstyrre fiskene mindst muligt.
Undervandsrobot udformet som en Skilpadde
Den nye udformning testes for tiden i et havbrugslaboratorium i fuld skala, for at blive lidt klogere på hvorledes robot og fisk forlis med hinanden. Så robotten gerne så ubemærket som overhovedet muligt, kan vurdere fiskens tilstand, men også samtidig kan lede efter huller i havbruget, som kan føre til eventuelle rømninger. Den skal i det hele taget foretage højkvalitetsdata-vurderinger af det hele, så eventuelle kommende farere og andet kan imødegås i tide. Forskningen og de forskellige teknologi-løsninger skal fremadrettet og i sidste ende sørge for at fiskene får det betydeligt bedre.
Se videoen her under artiklen – den forklarer hele konceptet (engelsk).