Tilbage i december måned 2021 blev der på Miljø- og Fødevareudvalgets vegne af formanden René Christensen (DF) videre-stillet et kritisk spørgsmål fra Rasmus Nordqvist (SF) til Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) – om sejladsen med sygdomsramte laks fra Norge til Hirtshals Havn.
Det skriver Nordsoeposten.dk
De omtaler MOF-Spørgsmålet (Miljø- og Fødevareudvalget) nr. 243 af den 7. dec. 2021 der overfor fiskeriministeren ønsker at få oplyst om det eksisterende lovgrundlag og regler i Danmark og Norge for at forhindre, at virus og bakterier fra norske fiskeopdræt spredes, herunder i landbaserede fiskeopdræt og i vilde fisk i havet ved dumpning af blodfyldt vand fra afblødningen. Ministren afkræves svar om denne praksis i Hirtshals er lovlig i Norge?.
Det spørgsmål har Nordsoeposten.dk taget op, hvor spørgeren fra SF angiveligt er bekendt med, at et skib, der sejler mellem Norge og Hirtshals, er anvendt til at slagte syge fisk, som er diagnosticeret med fiskesygedommen ISA (Infeksiøs lakseanemi) samt PD (Pankreas Disease).
Disse enormt smitsomme og dødelige sygdomme er ikke konstateret i Danmark, men indførsel af patogenerne udgør en stor risiko for vilde fisk og for Danmarks mulighed for udvikling af miljøbevidst og bæredygtigt opdræt på land. Konkret er der fiske-opdrætsanlæg beliggende i Hirtshals og dermed i risikozonen.
MOF spørgsmålet er blevet besvaret af Fiskeriministeren og svaret fra Rasmus Prehn (S) kan ses herunder:
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet er der indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende:
»Fødevarestyrelsen modtog i august 2019 henvendelse om det norske skib »Norwegian Gannet« fra en dansk akvakultur-virksomhed. Fødevarestyrelsen blev i den forbindelse bekendt med, at »Norwegian Gannet« slagter laks fra havbrug, der befinder sig i norske bekæmpelses-zoner for infektiøs lakse anæmi (ILA), og at disse laks efterfølgende leveres til Hav Line Processing A/S i Hirtshals.«
Norge er part i EØS-aftalen, og EU’s bestemmelser om det indre marked gælder derfor også i Norge. I medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/429 af 9. marts 2016 om overførbare dyresygdomme og om ændring og ophævelse af visse retsakter på området for dyresundhed (Dyresundhedsloven) skal fødevarevirksomheder, der slagter fisk i forbindelse med sygdomsbekæmpelse, godkendes af den kompetente myndighed. I Norge er Mattilsynet den kompetente myndighed i sagen.
Mattilsynet bekræftede efter henvendelse fra Fødevarestyrelsen, at »Norwegian Gannet« har slagtet laks fra et havbrug i en norsk ILA-bekæmpelseszone og efterfølgende leveret dem til Hav Line Processing A/S i Hirtshals. Mattilsynet har givet tilladelse til, at »Norwegian Gannet« anvendes til slagtning af fisk
fra det pågældende havbrug, samt til slagtning af fisk som led i sygdomsbekæmpelse. Det er et krav i forbindelse med at opnå en sådan godkendelse, at virksomheden ikke udgør en uacceptabel risiko for spredning af sygdomme under hensyntagen til de anvendte risikobegrænsende foranstaltninger. Dette inkluderer detaljerede procesbeskrivelser for bl.a. håndtering af blod og spildevand, som opsamles og desinficeres i forbindelse med slagteprocessen.
Eftersom Mattilsynet har godkendt »Norwegian Gannet« til slagtning af laks fra havbrug i norske ILA-bekæmpelseszoner, vurderer Fødevarestyrelsen, at den omtalte aktivitet sker inden for rammerne af den relevante lovgivning, som også omfatter delegerede retsakter med supplerende regler, herunder Kommissionens delegerede forordning (EU) 2020/689 og Kommissionens delegerede forordning (EU) 2020/691.
Fødevarestyrelsen er meget opmærksom på sagen, og styrelsen forfølger dialogen med Mattilsynet der, som det fremgår ovenfor har godkendt, at »Norwegian Gannet« kan slagte fisk under iagttagelse af smitterisikoen forbundet med denne aktivitet.
Fødevarestyrelsen vil endvidere over for Mattilsynet gøre opmærksom på den bekymring, som ligger til grund for det stillede spørgsmål, og bede om, at de norske myndigheder underretter Fødevarestyrelsen, hvis der opstår uregelmæssigheder i forbindelse med »Norwegian Gannet’s aktiviteter.«