Det er ifølge fiskeorganisationen »Irish Fish Producere’s« adm. direktør, Aodh O´Donnells oprørende og kan kun ses som et forsøg på fra Norges side – ovenikøbet et ikke EU-land – at tilrane sig yderligere adgang til de irske fiskevande.
Den irske fiskeindustri føler sig derfor truet på deres farvande. Ikke af andre EU-lande, men fra Norge, en ikke-EU-medlems-stat, som ønsker at få sin flåde ind i irske farvande for at fiske efter den værdifulde blåhvilling.
Norge har fremsat en direkte anmodning til EU om adgang og er dermed gået udenom og direkte ignoreret den irske regering.
Det har fået den adm. direktør Aodh O´Donnells fra »Irish Fish Produceres« organisation, til i en kommentar til Norges ønske, »at det fortæller mere om Norge, når de fremsætter sådant et ønske uden om Irland. Men samtidig vækker det bekymring, for sidst EU handlede på vegne af Irland ved Brexit, følte mange fiskere, at de blev smidt under bussen af EU, da det kom til kvotenedskæringer efter Brexit.
Selv føler Irland, at de tog de hårdeste slag i forbindelse med Brexit, der kostede Irland svimlende 40 procent af deres samlede værdi af kvoter, der blev overført til Storbritannien under Brexit. Dette var langt mere, end der blev taget fra noget andet EU-land, inklusive dem med langt meget kortere kystlinjer og langt højere kvoter end Irland i begyndelsen. Så hvorfor overvejer EU nu at forære blåhvilling-kvoter væk til et Ikke-EU-medlems-land. Forventer de at Irland endnu engang skal kæmpe for egne fiskerettigheder. Det er på tide at stille spørgsmål til EU’s holdning til Irland og vores fiskeindustri, kommer det fra direktøren for »Irish Fish Producere’s«.
Man skal huske på, at blåhvilling er en værdifuld fiskeart, i det irske fiskeri og som er koncentreret omkring de irske farvande. Den irske industri har været banebrydende i sin udvikling af netop denne art, som et kvalitets-fødevareprodukt til eksportmarkeder.
Overraskende søger Norge nu om mere end en fordobling af kvotemængden af blåhvilling, som de ønsker at fiske på og få adgang til længere mod syd, i irske farvande. Norge tilbyder i den anledning ingen modydelse eller kompensation til Irland, da de fremsatte deres kvoteønske overfor EU.
Norge har allerede en kvoteaftale for 2023 med Rusland, som involverer gensidige aftaler vedrørende fiskeri og landing fra russiske fartøjer i norske havne. Dette er på trods af sanktionerne mod Rusland, i forbindelse med Ruslands aggression og krig mod Ukraine.
»De er ikke engang EU-medlemmer, og derfor skal de nægtes uhindret adgang til at fiske i Irish Zone. Selvom de ikke tilhører EU, har de i øjeblikket allerede rettigheder til at fiske i det vestlige Irland. Nu bliver vi spurgt om vi vil give dem adgang længere sydpå i irsk farvand for at fange blåhvilling,« kommer det fra O’Donnell, der ligger på linje med Brendan Byrne fra »Irish Fish Processors and Exporters Association« (IFPEA) der er ligeså rystet over forespøgslen. For ud over adgangen, presser Norge EU til at øge en overførsel af kvote med svimlende 158 procent til ialt 80.000 tons. Hvor det meste af denne kvoteforøgelse vil blive fanget i irske farvande.
Repræsentative organisationer har opfordret den irske regering til at afvise, hvad de beskriver som »et uhyrligt og frækt« træk fra nordmændenes side.
Patrick Murphy fra »Irish South and West Producers Organisation« (IS&WFPO) påpeger ligeud, »Der er ingen retfærdighed i at tildele Norge flere kvote-rettigheder til at fiske i den Irske Zone.«
»Enhver adgang til den Irske Zone for at fange fisk i vores farvande skal forvaltes med en tilsvarende kompenserende overførsel af norsk kvote til den irske flåde,« siger O´Donnell. »Vi beundrer nordmændene for, hvordan de repræsenterer deres fartøjer, men denne forespørgsel er simpelthen urimelig fræk. Vi opfordrer ministeren til at sikre, samt hele regeringens opbakning og mødes med de irske fiskeri-repræsentanter omgående, for at sikre at der bliver lavet en retfærdig ordning, istedet for det der foreligger for nuværende.«