Historisk set har makrellen aldrig været det helt store hit i Nordnorge. Men lige nu er fiskeriet efter makrel i det nordlige Norge bedre end nogensinde, og det betyder store ændringer i de nordlige områder.
Årsagen til det gode makrelfiskeri er den usædvanlig store tilgang af plankton i de nordlige havområder, som gør, at makreller vandrer længere mod nord. Samtidig er priserne på makrel god, hvilket har givet gode indtægter til fiskerne
En af disse fiskere, Kjell Ingebrigtsen, som også er leder for Norges Fiskerlag, har base i Værøy i Lofoten – sommerens “hot spot” for makrelfiskeri:
– For os fiskere er det gode tider. Makrellen giver masser af indtægter for alle, der arbejder indenfor fiskeri, siger han til NRK.
Foreløbig er mellem 25 og 30 både i gang med af fiske efter makrel, og på kun to uger er der landet henved 2000 tons makrel på Værøy.
– Makrellen har traditionelt ikke været spisefisk i Nordnorge. Men jeg tror det er ved at ændre sig, vurderer Kjell Ingebrigtsen.
Norge har en makrelkvote på 153.000 tons, og 70 procent af fangsten sendes til markeder i Asien. Faktisk kan de slet ikke få makrel nok i lande som Japan, Sydkorea og Kina.
I dag sendes 70 prosent av den norske makrellkvoten på 153.000 tonn rett til markedene i Asia. I 2018 gav eksporten af norsk makrel indtægter for henved 3,8 milliarder kroner.