Det blev en restaurant fra det Nordjyske, Mortens Kro der i weekenden løb med sejeren i den traditionsrige konkurrence om »Årets Sild 2018«.
Den moderne Aalborgske gourmetrestaurant, som ligger smukt placeret ved Mølleåen i den gamle bydel af Aalborg, har under ledelse af Maria Hartmann med Simon Reiche og Josefine Daugård som assistenter, vundet den præstisefyldte titel som »Årets Sild 2018«, foran et feldt af 10 andre restauranter.
En tæt og hård konkurrence
Det blev et tæt løb, inden vinderen kunne kåres. Det blev Mortens Kro, der med 795 point løb med den endelige sejr. Med præcis det samme antal point som restaurant Lilleheden fra Hirtshals fik, men da blindsmagningskarakteren vægter højest, endte Mortens Kro på vinderskamlen. Maria Hartmann havde blandt andet anvendt appelsin, æbleeddike, rørsukker, brun farin og mjød i sin version
Rammerne for konkurrencen var Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, hvor kåringen af det bedste stykke sildesmørrebrød blev afgjort. Restauranterne havde til opgave at lave marineret sild med udgangspunkt i Årets Bjesk i Hirtshals, enten som fortolkning, sensorisk parring eller ganske enkelt med anvendelse af de samme urter, som den vindende kryddersnaps, i år med enebær, perikum og blodrod.
De deltagne restauranter fik en måned før konkurrencen tilsendt et parti gammeldags modnede sild, som de efterfølgende selv skulle udvande og dels beslutte hvornår marineringen skulle påbegyndes, dels hvor meget salt de ville trække ud af sildefileterne.
På konkurrencedagen blindsmagte dommerpanelet først den rene marinerede sild, helt uden pynt, altså uden at kende den respektive restaurants navn. Derefter smagte dommerne de pyntede versioner, hvor smørrebrødsjomfruerne og kokkene havde bygget retten, som de ville servere den i restauranten.
De to runders point blev så lagt sammen til det endelige resultat.
Dommerne skulle vurdere på udseende, konsistens, smag, idé og storytelling samt helhed og sammenhæng til bjesken.
Vindersilden bliver nu produktudviklet sammen med Kattegat Seafood og Brdr. Schlie, så den kan komme i produktion og på hylderne hos Coop fra august.
I konkurrencen deltog kendte restauranter
I konkurrencefeldtet deltog så kendte restauranter som; Lilleheden fra Hirtshals med Køkkenchef Ejvind Jensen, Restaurant Schønnemann fra København, med køkkenchef Thomas Gaarn Rasmussen, Kähler Spisesalon i Århus med køkkenchef Jannie Våtevik, Remouladen i Vejle med køkkenchef Daniel McBernie, Møf i Århus med køkkenchef Jannie Våtevik, Tårnet på Christiansborg i København med køkkenchef Rasmus Bo Bojensen, Restaurant Palægade i København med køkkenchef Karina Pedersen, Restaurant Smørgåsen i Frederikshavn med køkkenchef Kristina Rove Lisborg, Almanak i København med køkkenchef Mathias Kjærgård samt Mortens Kro fra Aalborg med køkkenchef og vinder af Årets Sild 2018 køkkenchef Maria Hartmann.
Bag »Årets Sild« står Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Forskerpark, Nordsøen Oceanarium samt Danmarks Pelagiske Producent Organisation.