Det skal, ifølge Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, være lettere at oprette og drive en egentlig fødevarevirksomhed. Fødevarevirksomhederne får derfor nu mulighed for at få en forhåndsgodkendelse af indretningen og mulighed for at rekvirere vejledning fra Fødevarestyrelsen.
Det skal både være nemmere og lettere at oprette og drive fødevarevirksomhed i Danmark.
Derfor indfører miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu et tilbud om forhåndsgodkendelse af indretning i en fødevarevirksomhed samt mulighed for at bestille vejledning (såkaldt rekvireret vejledning) fra Fødevarestyrelsen. Begge tiltag har været efterspurgt af erhvervet.
Tidligere kunne en fødevarevirksomhed først få godkendt sin indretning, når den var gennemført. Med tilbuddet om forhåndsgodkendelser kan fødevarevirksomheden efter ansøgning få en forhåndsgodkendelse af, at den planlagte indretning af virksomheden lever op til lovgivningen.
»Danmark har brug for sine fødevarevirksomheder, og vi vil gerne have flere, da de er med til at skabe vækst i hele landet. Derfor undersøger vi hele tiden, hvordan vi kan skabe rammer, der gør det mere smidigt og lettere at drive eller oprette fødevarevirksomhed i Danmark. Det er forhåndsgodkendelser med til, da fødevirksomhederne nu kan bruge indretningsbudgettet rigtigt første gang og undgå unødige omkostninger til ombygning, efter kontrollen har været der,« siger Esben Lunde Larsen.
### Hjælp, når behovet er der
Desuden kan virksomhederne nu som noget nyt rekvirere vejledning fra Fødevarestyrelsen, som de kan bruge, hvis de fx gerne vil begynde at sælge varer til udlandet, eller de er tvivl om kravene ved udvidelse af sortimentet.
»Med muligheden for at rekvirere vejledning, bliver vejledningen tilpasset virksomhedens ønsker og sker, når virksomheden har tid. Det er min forventning, at de to tiltag udover at gøre det lettere at være fødevarevirksomhed også vil styrke dialogen og tilliden mellem de erhvervsdrivende og fødevarekontrollen,« siger fødevareministeren.
Begge ordninger kan bruges fra den 1. juli 2016. De er frivillige for virksomhederne, men mod betaling. Både forhåndsgodkendelse og rekvireret vejledning implementeres som dele af Fødevareforlig 3, der er aftalt mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti.
Der er ca. 57.000 kontrolobjekter (engros- og detail) i Danmark. Et kontrolobjekt er normalt det samme som én fødevarevirksomhed, men i nogle tilfælde kan der være 5 kontrolobjekter i samme fødevarevirksomhed, f.eks. et supermarked med 4 forskellige afdelinger, som har hvert sin kontrolrapport.
I 2014 og 2015 blev der autoriseret/registreret hhv. ca. 9.000 og 9.500 nye virksomheder hos Fødevarestyrelsen.
Forhåndsgodkendelser er et frivilligt tilbud:
Virksomheden kan mod betaling ansøge om at få en forhåndsgodkendelse af en indretning, som den ønsker at gå i gang med. Dermed sikrer virksomheden sig på forhånd, at indretningen ikke efterfølgende skal ændres for at leve op til reglerne
Man kan ansøge om forhåndsgodkendelse via Fødevarestyrelsens hjemmeside, og Fødevarestyrelsens vurderer herefter, om den planlagte indretning kan godkendes.
Forhåndsgodkendelser er et pilotprojekt, der evalueres efter et år.
Rekvireret vejledning er et frivilligt tilbud:
Virksomheder kan mod betaling bestille vejledning om følgende emner i fødevarelovgivningen:
– Risikoanalyse
– HACCP-baseret egenkontrol
– Indretning og drift
– Autorisation og registrering
– Mikrobiologiske kriterier
– Fødevarekontaktmaterialer
– Kemiske forureninger
– Tilsætningsstoffer mv.
– Fødevarer til særlige grupper
– Fødevarer tilsat næringsstoffer
– Kosttilskud
– Mærkning (bl.a. næringsdeklaration)
– Ernærings- og sundhedsanprisninger)
– Import
– Eksport
Vejledningen kan bestilles på et tidspunkt, der passer ind i virksomhedens produktion og aktiviteter. Det er ikke på bekostning af den almindelige vejledning, Fødevarestyrelsen i øvrigt udfører som offentlig myndighed, fx under kontrolbesøg og ved henvendelser hos Fødevarestyrelsens kunderådgivning. De to former for vejledning supplerer hinanden.