De skyldige i forureningen af det danske havmiljø, kan overraskende nok findes tilbage i tiden for mere end 80 år siden. En ny undersøgelse trækker tråde helt tilbage til 2. verdenskrig, hvor man efter krigen dumpede store mængder tysk ammunition i bestemte havområder omkring Danmark.
Det er nu konstateret at tysk ammunition fra 2. verdenskrig lækker giftigt TNT i danske farvande – det viser en nyere rapport fra Aarhus Universitet (Faculty of Technical Sciences) der afslører, at tysk ammunition, der blev dumpet i havet efter krigen, frigiver giftige TNT-stoffer i vandet.
Fundet er særligt bekymrende ved Aarhus, hvor koncentrationen af TNT er den højeste målt i Danmark. Heldigvis er koncentrationen stadig under skadelige niveauer, men bekymringen om miljøpåvirkningen vokser.
Det tyske forskningsfartøj »Alkor«, der undersøgte farvandet ud for Skødshoved, der er den vestlige del af Mols. Her fandt man mellem 17.000 og 45.000 tons tysk ammunition dumpet i Koraldybet nær Aarhus. Målinger viser, at TNT, der stammer fra disse våben, er til stede i området. Dog er koncentrationen stadig langt under grænseværdien for kritisk miljøpåvirkning.
TNT-nedbrydning blev undersøgt, og selvom koncentrationen af TNT er lav i Aarhusbugten, er der en stigende bekymring for, hvordan krigsmateriellets position på havbunden kan påvirke fremtidige udledninger. Seniorforsker Hans Sanderson fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet planlægger yderligere undersøgelser af havbunden for at vurdere risici og miljøpåvirkningen nærmere.
Rapporten, finansieret af Aarhus Kommune, påpeger behovet for omfattende målinger og vurderinger for at forstå omfanget af problemet og dets potentielle risici for miljøet.
Du kan læse artiklen i Tech.au.dk »bomber fra 2. verdenskrig lækker TNT ud i danske farvande« her