Den manglende inkludering af konkrete klimakrav fra Europa-Kommissionen side overfor EU-landene kan få alvorlige konsekvenser for Danmark, som nu det eneste land i Europa, der planlægger at indføre en CO2-afgift.
Dette fravær af krav fra EUs side skaber en bekymrende isolation af dansk landbrug, advarer Jyllands-Posten. Så hvis Danmark er det eneste land i EU, der indfører en CO2-afgift, kan det potentielt påvirke vores position som eksportør af landbrugsvarer.
Der er risiko for, at omkostningerne ved afgiften kan gøre danske landbrugsprodukter dyrere, hvilket kan reducere vores konkurrenceevne på det internationale marked. Andre lande uden en lignende afgift kan producere varer med langt lavere omkostninger, hvilket kan føre til, at forbrugere og virksomheder vælger at købe fra dem i stedet.
Dette kan få fatal betydning og konsekvenser for dansk landbrugsproduktion og eksport.
Leder af Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen påpeger, »Nu står det klart, at der ikke er noget pres på, at andre EU-lande skal indføre Co2-afgifter, og der er ikke udsigt til, at de vil gøre det frivilligt.
I Danmark har man planer om at overøser erhvervene i landdistrikterne med afgifter, såsom kilometerafgifter til lastbiler, og nu den CO2-afgift, man vil indføre for landbruget samt en kommende Co2-afgift på Diesel til Fiskeriet. Vi er nødt til at opnå en bedre balance, hvis landet skal hænge bedre sammen og ikke risikerer at brække midt over.
Hvis Danmark går enegang og står alene med en afgift, er der en overhængende stor risiko for, at produktionen vil falde i Danmark og stige tilsvarende i de andre lande, hvor man ikke har indført en afgift, der på samme måde øger omkostningerne.«
EU-Kommissionen præsenterede tirsdag deres længe ventede klimamål for 2040, hvor det tidligere blev forventet, at landbruget skulle pålægges et krav om at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 30 pct. Dog har traktor-demonstrationer i flere europæiske byer påvirket EU-Kommissionens beslutning.
Landbruget blev undtaget fra klimamålene og pålægges derfor ingen særlige krav vedrørende udledning af drivhusgasser. Kommissionen forklarer det således, »Som alle andre sektorer, spiller landbrugsaktiviteter en vigtig rolle i at opnå EU’s 2040 klimaambition, mens det samtidig bidrager til EU’s fødevaresikkerhed (uafhængighed)«
Michael Friis Pedersen, der er seniorrådgiver hos Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, advarer i AgriWatch og FodevareWatch om, at den kommende klimaafgift kan svække investeringslysten i dansk landbrug. Rapporten fra Svarer-udvalget, der skal give anbefalinger vedrørende en dansk CO2-afgift på landbrugets udvikling, forventes at blive offentliggjort onsdag den 21. februar i næste uge, efter gentagne udsættelser.