Nærmest fuldt hus til »Krabbemødet« i Lemvig

Nærmest fuldt hus til »Krabbemødet« i Lemvig

Havvejr kan under tiden mindske tilslutningen til arrangementer på land, når fiskere inviteres. Fredag den 25. november 2016 skulle derfor ikke have været nogen undtagelse.

Alligevel melder Nordisk Krabbe Kompagni ved Lasse Kristensen om næsten fuldt hus og et særdeles godt fremmøde til fabrikkens informationsmøde. Her var humøret højt og stemningen tilsvarende i top, blandt de over 40 fremmødte personer; fiskere og organisationsfolk samt kommende fiskere fra Fiskeriskolen og andre interesserede, der alle var kommet til det indbudte information- og præsentationsmøde, om taskekrabber og konker, som blev afholdt på havnen i Lemvig i fredags.

Interessen er stor for dette ukvoteret fiskeri af krabber og snegle, hvor helt op til en halv snes nye potientielle »krabbefiskere« var mødt op til nogle lærerige timer om økonomi, fangst, opbevaring samt transport af de lukrative og indbringende skaldyr.

Efter præsentationen af Nordisk Krabbe Kompagni og velkomsten, kom Lasse Kristensen ind på hvorledes starten havde været på fabrikken i Lemvig, om håndteringen af krabber og konker, samt aftalen med fabrikkens nuværende 5 leverandørfartøjer. Hvor Lasse Kristensen kunne fortælle, at Nordisk Krabbe Kompagni har part i et af fartøjerne, for at sikre leveringen og imødekomme den stadigt stigende efterspørgsel der er efter krabber og konker. Heraf hele anledningen til informationsmødet, hvor Nordisk Krabbe Kompagni er på jagt efter flere fiskere, der kan levere krabber og snegle til fabrikken. Man mangler simpelthen råvare nok til for nuværende, at kunne imødekomme kundernes krav og efterspørgsel.

Hvalpsund Net havde med Mikael Justesen et godt indlæg omkring det nødvendige udstyr til fiskeriet, hvor spørgelysten og interessen var stor blandt de fremmødte. Mikael Justesen tog sig tid til at forklare om både konkfælder og krabbetejner. Krabbetejner der er en videreudvikling af den »skotske« model, men som nu er fabrikeret med ekstra kraftige galv. stålrør og bundet op med slidstærkt reb af polyethylen, så holdbarheden, under selv ekstreme forhold, forlænges. Ligeledes blev Hvalpsund Nets nye konkfælde på 20 liter fremhævet, med ekstra ballast i bunden, så konkfælden altid optimalt vil være i korrekt fangstposition. Til det praktiske håndtag, som sparer fiskerne for ergonomiske forkert håndtering samt til løsningen med hurtig tømning til isætning af ny agn. Produkterne holdes i følge Mikael Justesen fornuftigt i pris, da de produceres på Hvalpsund Nets egen fabrik i Polen. Ligeledes gennemgik Mikael Justesen den optimale indretning af et fartøj til krabbe og sneglefangst. Med blik for både størrelsen af fiskeriet samt håndtering og sortering af fangsterne til ikke mindst fiskerens arbejdsstillinger, hvor Farsø firmaets nyeste hydrauliske ophaler, også fik et par bevingede ord med på vejen. Til slut gav Mikael Justesen et godt tilbud til de fremmødte, som flere efterfølgende skulle hjem og regne lidt videre på.

Selve informationsmødet blev rundet af med et besøg på fabrikken, hvor forarbejdningen blev fortalt og gennemgået, lige fra krabberne og sneglene bliver modtaget i land og til hvad der undervejs sker i processen med skaldyrene, som i produktionen udnyttes 100 procent, uden spild.

En historik, der med hele processen igennem produktionen sluttede med Nordisk Krabbe Kompagnis markedsføringstiltag af nye spændende produkter til konsumentmarked. Et marked der stille og roligt vokser i Danmark, selv om størstedelen af Nordisk Krabbe Kompagnis produktion næsten udelukkende går til eksport, til et kæmpemarked i Europa.

Det hele sluttede med et pragtfuld buffet, som selvfølgelig i dagens anledning også indholdt krabbekød samt alt hvad der tilhører. Mums – lød det fra flere fiskere, der nu går hjem i tænkeboks, for at veje fordelene op med et fiskeri, der fortrinsvis i efterårs og vintermånederne handler om taskekrabber og ellers resten af året er et fiskeri efter konksnegle.