MSC Fond støtter bæredygtigt fiskeri i udviklingslandene

MSC Fond støtter bæredygtigt fiskeri i udviklingslandene

Den nye fond vil støtte fiskerier i udviklingslande på vej til bæredygtighed og investere i ny videnskabelig forskning.

London: UK Marine Stewardship Council (MSC) har annonceret oprettelsen af en £1 million Ocean Sustainability Fond (svarende til knap 8,4 mio danske kr) Fonden er et initiativ til støtte af mindre fiskerier i udviklingslandene på deres vej til et bæredygtigt fiskeri.

MSC har med en engageret interesse i udviklings-landenes fiskeri, opbygget et solidt kendskab til de begrænsninger og udfordringer dette fiskeri står over for, når de skal opnå og opfylde et bæredygtigt niveau. Fonden vil også bidrage til at skabe et mere bæredygtigt fiskemarked gennem forskning for at overvinde de data- og informationbegrænsninger man finder indenfor fiskeriforvaltningerne i udviklingslandene.

MSC arbejder tæt sammen med Verdens Økonomiske Forums »Friends for Ocean Action«, en gruppe som FNs generalsekretærs særlige udsending for havet Peter Thomson har indkaldt sammen med Sveriges vicestatsminister, Isabella Lövin, til at opbygge, opskalere og for hurtigt at iværksætte praktiske løsninger for på de mest presserende udfordringer af havet.

Målsætningen er at omfatte mindst 20% af den globale fangst i programmet inden 2020 og fordoble antallet af bæredygtige erhversfiskerier i udviklingslandene, som både anerkender og belønner det bæredygtige fiskeri. I 2030 skal MSC have tilslutning af over en tredjedel af fiskeriet globalt. Dette stemmer helt overens med MSCs løfte om at bidrage til FNs verdensmål 14: Livet i havet og bevare samt sikre bæredygtig udnyttelse af verdens have og deres ressourcer.

Rupert Howes, administrerende direktør for Marine Stewardship Council (MSC) siger: »for at nå dette mål vil det kræve strategisk engagement af fiskeriet i udviklingslandene. Disse fiskerier leverer allerede over 70% af verdens fisk og skaldyr. Mange af disse fiskerier når på nuværende ikke et niveau hvor de kan opnå MSC-certificering. Marine Stewardship Councils £ 1 million Ocean Stewardship Fund er specifikt rettet mod at hjælpe disse fiskerier på deres vej mod bæredygtighed«.

Han fortsætter med, at MSCs nye »Ocean Stewardship Fund« bygger på erfaringerne og succesen fra det tidligere »Global Fisheries Sustainability Fund«, som investerede i forbedringer af mindre fiskerier i et bredt udvalg af farvande og økosystemer fra Coral Triangle til havområderne omkring Madagaskar og Surinam. Fondens omfang er øget væsentligt og vil målrette investeringerne til de fiskerier, der deltager i et formelt overgangsprogram, der leverer målbare præstationer.

Finansiering vil være tilgængelig for de fiskerier, der ansøger om deltagelse i MSC programmet. Fiskerier der overvinde forhindringerne for bæredygtighed, ved at opbygge kapacitet og viden samt adressere specifikke databehov, der er identificeret ved en forudgående vurdering. De forbedringer som bliver implementeret vil bidrage til at opfylde følgende Verdensmål 14.2, 14.4 og 14.7 – bæredygtigt forvaltede marine økosystemer, der effektivt regulerer fiskeriet og afslutter overfiskningen.

Peter Thomson, der er FN’s generalsekretærs særlige udsending for havet og medformanden for »Ocean Action-venner« fortæller videre, »Vores havområder er i problemer. Vi er nødt til at skalere brugbare løsninger, så vi kan levere bæredygtige fiskerier og robuste marine økosystemer. Opnåelsen af R03;R03;FNs verdensmål 14 er afgørende for havets fremtidige ve og vel. Jeg glæder mig over MSCs seneste initiativ med at engagere sig i og hjælpe fiskerier i udviklingslandene og investere i ny videnskabelig forskning, der kan gavne mange fiskerier rundt omkring i verden.«

Isabella Lövin, Sveriges vicestatsminister og medformand for »Friends of Ocean Action«, fortalte videre, »Mere end tre milliarder mennesker er afhængige af oceanerne, som en kilde til animalsk protein. Havfiskeriet beskæftiger direkte eller indirekte hundredvis af millioner mennesker, hvoraf de fleste af dem er indenfor småskala fiskeriet. At redde vores hav og livet i havet, er et spørgsmål om overlevelse. Jeg glæder mig over MSC’s frivillige engagement i at støtte bæredygtigt fiskeri i udviklingslandene og håber, at denne fond kan bidrage til at levere målbare forbedringer og resultater.

En detaljeret planlægning af ledelses- og ansættelsesbetingelserne for fonden er i gang, og disse detaljer vil blive annonceret i begyndelsen af R03;R03;2019. MSC vil med tiden vækste fonden gennem bidrag fra fonde, virksomheder og enkeltpersoner, der deler organisationens vision om sunde og produktive oceaner og havområder, der sikrer fisk og skaldyr til denne og fremtidige generationer

Om Verdensmål 14

FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling består af 17 konkrete mål og 169 delmål for at afslutte fattigdom, beskytte planeten og sikre vækst for alle. Læs mere om verdensmålene her.

FNs verdensmål 14 om livet i havet skal bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer. Læs mere om MSC og verdensmål 14 her.

Kilde: MSC FiskerForum.dk