Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram støtter et projekt, hvor droner skal nedbringe den tid, fiskere bruger på at lede efter fiskestimer. Det gavner både fiskernes økonomi og miljøet.
Det koster både tid, penge og brændstof for fiskere at finde frem til fiskestimer, der indeholder de rigtige typer fisk i den rette størrelse. Selvom teknologier som sonar og ekkolodder allerede har nedbragt søgetiden, er det stadig forbundet med store omkostninger for fiskerne. Afhængig af fartøjets størrelse koster det op mod 100.000 kr. pr. dag at være til søs.
Hjælp til fiskerne er nu på vej
Med et helt nyt projekt, som Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljø- og Fødevareministeriet støtter, skal nu afprøve, om sejlende og flyvende droner kan finde fiskestimerne for fiskerne.
Der er mange måder, danske fiskere kan tjene flere penge på. Det handler ikke kun om kvoter, men også om at fiske smartere. At sætte droner til at søge efter fisk er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi med moderne teknologi og gode idéer kan gøre arbejdet mere effektivt og samtidig gavne miljøet, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Brændstofomkostningerne alene udgør op til 40 procent af driftsomkostningerne for et fartøj. Projektet har også store forventninger til at kunne hjælpe fiskerne med at indfase det såkaldte discardforbud, der betyder, at fiskerne ikke længere må smide bifangster overbord. Forbuddet gør det nemlig ekstra relevant for fiskere at kunne størrelsesbestemme stimer, så de kan undgå uønskede bifangster.
Godt for både væksten og miljøet
Projektet ledes af Esben Sverdrup-Jensen fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der ser store perspektiver i projektet:
Hver eneste dag, vi kan spare tid på havet, har afgørende betydning for økonomien i fiskeriet, og her er udgifterne til brændstof en vigtig parameter. Hvis vi kan minimere brændstofforbruget, vil det få en positiv effekt for den enkelte fiskers økonomi, men også på miljø og klima, siger Esben Sverdrup-Jensen.
Miljø- og Fødevareministeriet har gennem erhvervsordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram uddelt 1,7 mio. kr. til projektet. Udover Danmarks Pelagiske Producentorganisation deltager blandt andre Danmarks Tekniske Universitet, partrederiet ISAFOLD og teknologivirksomheden Blue Ocean Robotics i projektet, der løber frem til 2017.