I mere end 100 år har muslingefiskeriet i blandt andet Limfjorden kastet arbejdspladser af sig. Ikke blot hos de fiskere, der har fisket muslingerne, men også i en betydelige følgeindustri, der på land har forarbejdet muslingerne. Nu varsler landets største producent Vilsund Blue A/S fyringer efter, at gentagne henvendelser til Fiskeriminister Mogens Jensen, er forblevet ubesvarede.
»Der har i mere end 100 år være en industriel produktion af muslinger ved Limfjorden. Denne industri er truet på grund af manglende råvareforsyninger. Udsving i forsyninger på grund af naturen er et grundvilkår i branchen. Men den væsentligste årsag til manglende forsyninger er ikke naturen, men lovgivningen og implementeringen af lovgivningen,« påpeger Adm. direktør Søren Tjørnelund Mattesen, Vilsund Blue A/S.
Skæv – men hurtig implementering
Fiskeriet i Natura 2000 områderne er stærkt reguleret og i Danmark er denne regulering implementeret med baggrund i muslingepolitikken, først vedtaget i 2013 og siden revideret i 2019.
I denne politik sættes restriktioner for fiskeriet samt tiltag til nye produktionsformer. »Fra EU lægges der vægt på, at der tages socioøkonomiske hensyn ved implementeringen af Natura 2000 områderne. Men på muslingeområdet er der ikke taget hensyn til de arbejdspladser, der er i industrien i Limfjords-kommunerne.
Arbejdspladserne er primært ufaglærte jobs i det, man betegner som Udkantskommuner,« fortæller Søren Tjørnelund Mattesen.
Han påpeger, at hvor det er gået stærkt med at implementere restriktionerne, er der endnu ikke åbnet op for de nye produktionsformer og fiskerier. Dette betyder, at den tilgængelige råvaremængde fra danske farvande er faldet fra 36.800 tons i 2014 til under 21.000 tons i 2019.
»De nye tiltag nævnt i muslingepolitikken, der kunne implementeres, er produktion af yngel på lineanlæg til udlægning på kulturbanker (den hollandske model) samt åbning for fiskeri i Vadehavet og i Storebælt,« påpeger Søren Tjørnelund Mattesen.
Ny og miljøvenlig produktion skudt til hjørne Et af de områder, Vilsund Blue A/S peger på kan løse problemer med manglende råvarer, er etablering af en produktion af yngel på lineanlæg. Ynglen udlægges herefter på kulturbanker i Limfjorden. »Der er sat restriktioner på størrelserne af kulturbankerne, der gør det vanskeligt at drive disse på en økonomisk bæredygtig måde. For at dyrke yngel på liner, kræves investering i både og høstfartøj. Denne investering er forholdsvis stor og for at kunne forrente den kræves det, at man har kulturbanker, der er store nok til kunne lægge ynglen ud på,« fortæller Søren Tjørnelund Mattesen.
I den nuværende lovgivning er bankerne begrænset til at være 15 ha og en person eller et selskab må maksimalt have 2 sådanne banker. Ynglen høstes i år 1 og kan derefter først fiskes op efter i år 2 eller 3. »Derfor kræves der et større areal at lægge ynglen på, hvis det skal være rentabelt. Dette kan gøres ved enten at lade bankerne være større end 15 ha eller ved at lade personer og selskaber have mere end to banker. I den nuværende bekendtgørelse kræves det, at man skal have en licens til fiskeri for at høste og pleje en banke. Dette gør, at man enten skal være muslingefisker for at eje en banke eller indgå en aftale med en fisker for at kunne hente de muslinger, man har dyrket,« påpeger Søren Tjørnelund Mattesen.
Han forstår ikke, at fiskeripolitikerne og ministeren ikke for længst er gået i gang med at få sat skub i udstedelsen af tilladelserne til kulturbankerne.
»Der er en del muligheder for forbedringer af lovgivningen. Men først og fremmest er der brug for, at der udstedes tilladelser, så erhvervet kan komme i gang. Der findes ansøgninger ,der har været under behandling i mere end et år uden afgørelse,« påpeger Søren Mattesen.
Nye områder bør åbnes Han peger samtidigt på, at politikerne bør åbne op for fiskeri af muslinger i både Vadehavet, Storebælt og på Horns Rev ud for Blåvand. På Horns Rev fisker hollandske og tyske fiskere allerede masser af muslinger.
»Der blev i 2018 foretaget en bestandsvurdering af muslingerne i Vadehavet. Den viste, at det ville være muligt at fiske muslinger der uden, at det ville påvirke fødegrundlaget for fuglene. I den hollandske og tyske del af Vadehavet foregår der et stort muslingefiskeri, mens der i den danske del ikke har været noget fiskeri i de sidste 15 år med udtagelse af en enkelt uge i 2008,« fortæller Søren Tjørnelund Mattesen.
Han peger på, at fiskeriet naturligvis skal foregå bæredygtigt ligesom det øvrige muslingfiskeri i Danmark. »Men der er ikke nogen grund til ikke at fiske muslingerne,« siger Søren Tjørnelund Mattesen.
Samme situation i Storebælt
»Der blev i 2018 og 2019 efter lange undersøgelser rundt om Sjælland, fundet bestande i Storebælt. Fiskerne, der brugte det meste af et år på at lede efter muslinger, fiskede derefter på bestanden, som siden blev stoppet. Det skete fordi flere andre fiskere følte sig forbigået i tildelingen af forsøgstilladelser, og daværende fiskeriminister Eva Kjer Hansen (VO) blev tildelt en næse i fiskeriudvalget. Siden er der ikke blevet fisket i Storebælt. Der er stadig muslinger, men der udstedes ikke licenser til fiskeri af dem,« understreger Søren Tjørnelund Mattesen.
Han undrer sig over, at såvel tyske som hollandske fiskere, kan fiske på fx Horns Rev, når danske fiskere er afskåret fra det. »På Horns rev er der store forekomster af muslingeyngel. Hollandske og tyske fiskere fanger disse muslinger og lægger dem på banker i Vadehavet i deres hjemlande. Danske fiskere har endnu ikke fået lov til at fiske disse muslinger, selvom de befinder sig i dansk farvand. En ansøgning fra Foreningen Muslingeerhvervet ligger hos Fiskeristyrelsen og afventer fortsat behandling,« forklarer Søren Tjørnelund Mattesen.
Brug for modernisering Udover de manglende nye tiltag bør man også gennemgå de nuværende bestemmelser for at sikre et bedre og mere rationelt fiskeri. »Der er et forbud imod at fiske om søndagen i Limfjorden. Muslinger, der skal leveres til kunder om mandagen, skal efter de nuværende regler fiskes om lørdagen, hvilket er et kvalitetsproblem. I alle andre danske farvande må der fiskes alle ugens dage,« fortæller Søren Tjørnelund Mattesen.
Han ønsker at et forbud imod fiskeri i ni uger om sommeren i Limfjorden, bør fjernes. »I Limfjorden er det ikke tilladt at fiske muslinger fra 1. søndag i juli til og med 1. søndag i september. Dette betyder, at industrien ikke kan få råvarer fra de vigtigste fiskeområder i Danmark i ni uger i træk. Det har gennem tiderne ført til store problemer med forsyning af kunder i ind- og udland. Denne regel gælder kun i Limfjorden og ikke i alle andre danske farvande,« pointerer Søren Tjørnelund Mattesen.
Herudover bør man opdele licenserne på fiskeriet af Blåmuslinger og Hjertemuslinger.
»De nuværende licenser til blåmuslingefiskeri indeholder en ret til en bifangst af Hjertemuslinger på op til 49%. Da Hjertemuslinger har en større markedspris end blåmuslinger, fokuserer fiskerne på at fiske størst mulig mængde af Hjertemuslinger, og venter med at fiske Blåmuslinger til det er sæson for Hjertemuslinger. Dermed bliver blåmuslinge-fiskeriet negativt påvirket. Hvis licenserne blev delt op, ville det føre til et mere rationelt og bæredygtigt fiskeri for begge arter,« understreger Søren Tjørnelund Mattesen.
Arbejdspladser i fare på Mors Søren Tjørnelund Mattesen har både direkte, og via lokale politikere, forsøgt at få Fiskeriminister Mogens Jensen (S) i tale. Men uden held.
Derfor varsler Vilsund Blue A/S nu lukning af selskabets konservesfabrik i Nykøbing Mors og fyring af 20% af selskabets arbejdsstyrke.
»Generelt er der brug for at tages hensyn til arbejdspladser og eksport i muslingepolitikken. På nuværende tidspunkt fører politikken til afvikling af arbejdspladser. Vi taler om verdens første MSC certificerede muslingefiskeri, om sunde lokale produkter med det laveste CO2 aftryk af alle fødevarer, arbejdspladser i udkanten og en eksportandel på over 90 %. Det er dybt frustrerende og jeg er ked af, at vi nu skal sige farvel til mellem 15 til 20 gode og loyale medarbejdere på konservesfabrikken,« slutter Søren Tjørnelund Mattesen.
Han håber, at man med opråbet til politikerne, kan få dem med til at sikre, at den gode historie om fiskeriet af Limfjords-muslinger – og muslingerne i øvrige danske farvande – også findes om 100 år.