Derimod blev landets miljøminister taget godt imod, og stående på den Bornholmske kaj, fik hun fortalt en fiskers dagligdag og hverdags problemer af medlem af Bornholms og Christiansøs fiskeriforenings bestyrelse Henning Finne.
For rullende kameraer fra TV2 Bornholm, fortalte Fisker Henning Finne Miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der på en invitation af den bornholmske socialdemokrat Lea Wermelin, havde fundet vej til det solbeskinnet Bornholm, fortalte hvorledes fiskeriet er gået tilbage de senere år, lineært med antallet af sæler er eksploderet omkring Bornholm og hvorledes sælernes tryk på fiskene har gjort fiskeriet til en underskudsforretning og til en mere end tvivlsom investering og en endnu mere usikker fremtid for det bæredygtige kystnære fiskeri på øen.
Beregninger fra garnfiskeren fra Hasle, med glasfiberkutteren R48 Tina, viser en halvering af fiskeriet på blot få år og som Henning Finne netop fortæller til FiskerForum, er det fiskeri som skulle bære økonomien igennem vinter- og forårsmånederne, også kun givet et lunkent resultat, pga. sælerne. Sidste år omsatte R 48 Tina for små 600.000 kroner laks, som i år er reduceret til det halve, nemlig 300.000 kroner. Penge, som skulle have kompenseret for et endnu ringere torskefiskeri, er nu udeblevet og gør det næsten umuligt at betale de faste udgifter som renter og afdrag på lån og den dyre brændstof.
Fiskerne håber på kompensation
Resultatet af det hurtige møde på kajen i Rønne Havn, er ikke givet på forhånd. Men af de fremmødte fiskere og foreningsfolk, var opfattelsen ikke til at tage fejl af. Forhåbningen er at der kommer en regulering af gråsælerne, hvor man pr. fangstrejse, og kun ved redskaberne, sikkert må bortskyde 1 – 2 sæler, som efterfølgende skal overdrages myndighederne ved losningen. Ligeledes kommer der øget fokus på sælsikre redskaber og sidst men ikke mindst, håber alle på en kompensation, af en eller anden størrelse, for det tab de sultne og glubske sæler har påført erhvervet.
Miljøministerens baggrund og familiemæssige relationer med fiskeriet, hvor bedstefaren både var fisker på Djursland og medlem af venstre gruppen, har synligt givet Miljøministeren viden og baggrund til at udtale sig fagligt om fiskernes situation. Derfor var holdningen også positivt imødekommende fra fiskerners side og troen på at noget vil ske, så meget desto større.
Det haster
Men som Henning Finne videre fortæller FiskerForum, ”efter yngleperioden, havde vi sælerne tilbage sidste år, omkring første uge i maj. Så vi tæller dage i øjeblikket. Jeg har allerede forlods søgt om tilladelse til skydning af sæler og sammen med det kamera med indbygget GPS, som NaturErhvervstyrelsen har stillet til rådighed fra 1. februar i år, skal vi til at fotografere sønderflænsede og skambidte fisk igen, som dokumentation for hvor galt det står til med fiskeriet og sælerne.”
Fisker Henning Finne har her til november i år fisket i 25 år, og han krydser fingrene for, at når datoen viser november, så er han stadigvæk i erhvervet og kan fejre et langt og givtigt fiskeri i forhåbentligt yderligere 25 år..