Dansktang.dk har tidligere været ude med kritik af myndighedernes langsommelige sagsbehandling af ansøgninger samt det høje depositum og de mange andre ting som har gjort det rigtigt svært at være tangbonde i Danmark.
Men på et åbent samråd i forrige uge luftede miljøministeren nu muligheden for, at der skal være længere tilladelser til drift af tangbrug i Danmark. Hvilket ifølge Dansktang.dk, vil gøre det langt nemmere og langt mere attraktivt for investorerne at støtte op økonomisk.
Det var på onsdagens samråd i Miljø- og fødevareudvalget, hvor man diskuterede tangbranchens dårlige vilkår. Blandt andet tangvirksomhedernes oplevelse af urimeligt lange sagsbehandlingstider hos Kystdirektoratet, det i nogle tilfælde har været over 12 måneder. Samråds-spørgsmålene til ministeren var stillet af Hans Christian Schmidt (V), Jacob Jensen (V) samt formanden for miljø- og fødevareudvalget René Christensen (DF).
Til urimelighederne omkring dansk tangproduktion hører kravet om depositum på 100.000 kroner pr. tanghave, som ligeledes spises af med kortvarige 5-år’s tilladelser. Hvorefter man kan risikerer at Kystdirektoratet lukker ens forretning og virksomhed. Hvilket selvfølgeligt er helt uholdbart.
Derfor er udsigten til de noget længere tilladelser for tangbrug, faldet i rigtig god jord hos Simon Weber Marcussen, der er partner i Dansktang.dk og én af de tangproducenter, der fornyligt har skudt med skarpt for at forbedre vilkårene for de danske tangbønder. For som han siger til pressen, »det er de fem-årige tilladelser, som har givet branchens svære problemer. »Vi kender til flere investorer, som holder sig fra at investere, da de frygter at virksomheden lukker efter fem år. Længere tilladelser vil gøre det langt nemmere at hente investorer ind på,« siger Simon Weber Marcussen til slut.
En lovede undersøgelse af tangbranchen’s betingelser, har udsigt til allerede at komme i juni måned 2021. Men trods miljøministeren’s vilje til at se på det rent tekniske, som tangbranchen handler ud fra, så havde hun fortsat betænkeligheder og bekymringer omkring det relativt nye tang-erhverv. Hun pegede selv på flere spørgsmål omkring tangbranchen, som
- at tangindustrien potentielt kan påvirke havmiljøet, det kan medføre skygning af naturligt voksende tang, hvilket kan medføre øget mekanisk materiale til havbunden, hvilket igen forbruger ilt under nedbrydning
- ligeledes er det meget arealkrævende og kan derfor være uforeneligt med andre hav-aktiviteter.
- endvidere kan det være visuelt dominerende og det kan være vanskeligt at placere anlæggene på grund af deres størrelse og karakter m.m.
I juni måned afsluttes projektet Tangnu.dk, hvor forskere, virksomheder, myndigheder og interesseorganisationer undersøger, om det giver mening at dyrke tang i Danmark, og om tang kan bidrage til et bedre havmiljø. Baseret på projektets resultater vil miljøministeren igen se på, hvilke tiltag der eventuelt kan give tangbranchen bedre vilkår.