Det er rigtigt, at selv fiskeriet, som for tiden både mangler omsætning og økonomi, skal tænke fremadrettet og innovativt. De skal se på nye måder og områder hvor der kan tænkes både nyt og anderledes, til fælles bedste. Specielt når krisen kradser, skal der tænkes og handles kreativt.
Men politikernes fordeling af 917 mio. kroner af EU-midler skurer noget i mange fiskeres øre, når man samtidig kæmper for at holde skruen i vandet oplever, at politikerne »smider« om sig med penge, til vidtløftige projekter og efterkontrol, alt mens erhvervet er i knæ og styrtbløder.
Så med politikernes fordeling af EU’s midler fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) for de næste 3 år, burde man måske i højere grad have fokuseret lidt mere på det mere presserende, det nærværende og højaktuelle – at få økonomien til at hænge bedre sammen for fiskeriet, her og nu.
FiskerForum.dk har modtaget et debatindlæg fra departementet på Slotsholmen, hvor fiskeriminister Rasmus Prehn og fiskeriordførerne fra alle Folketingets partier, fornyligt har indgået aftale om fordelingen af de knap 917 mio. kr. der kommer fra EU’s EHFAF fond og som er møntet på den grønne omstilling i fiskeriet.
En aftale som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, sammen med Torsten Schack Pedersen, fiskeriordfører for Venstre, René Christensen, fiskeriordfører for Dansk Folkeparti, Rasmus Nordqvist, fiskeriordfører for SF, Susan Kronborg, fiskeriordfører for Radikale Venstre, Søren Egge Rasmussen, fiskeriordfører for Enhedslisten, Per Larsen, fiskeriordfører for Konservative, Peter Seier Christensen, fiskeriordfører for Nye Borgerlige, Henrik Dahl, fiskeriordfører for Liberal Alliance, Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet, Kasper Roug, fiskeriordfører for Socialdemokratiet, netop har vedtaget.
Fiskeriministeren eller rettere sagt hans presserådgiver Nicolaj Thomas Truelsen skriver videre, at folkestyret forleden viste sig fra sin bedste side. Det skete, da samtlige ordfører fra Folketingets partier, i samlet flok blev enige om at støtte en grøn omstilling af fiskerierhvervet i en ny, bred aftale om fordelingen af knap 917 mio. kr. fra den Europæiske EHFAF fond.
Rasmus Prehn (S) peger blandt andet på, at alle gik til forhandlingerne med ambitionen om at støtte fiskeri- og akvakulturerhvervet i en grøn og mere bæredygtig retning. Det lykkedes. For hele 436,8 millioner kroner går nu til en række grønne og bæredygtige indsatser. Faktisk er det første gang, vi afsætter så stort et beløb direkte til netop det,« fortæller fiskeriministeren.
Ups – røg der lige knapt en halv mia. kroner op i den blå luft. For det oprindelige beløb til fiskeriet lød da på 917 mio. kroner. Fiskerikontrollen og deres kontroltiltag løber åbenbart med resten, 480 mio. kroner.
Efter en opgørelse fra FiskerForum.dk så fordelingen faktisk endnu værre ud.
For størstedelen af de 917 mio. kroner går nemlig til alt muligt andet end fiskerne selv:
- Akvakultur med udvikling og afprøvning af klima- og miljøforbedrende løsninger for 138,3 mio. krone
- Forskning til bæredygtig forvaltning (kontrollen) 75 mio. kroner.
- Renovation og plastindsamling (miljø) – 9 mio. kroner
- Vandløbs-restaurering af å-løb (miljø) 180 mio. kroner
- Kamera-overvågning samt kompetenceudvikling (kontrollen) 198,9 mio. kroner
- Ekstern eksperthjælp (kontrollen) 204,6 mio. kroner
- Ialt 805,8 mio kroner ud af 917 mio kroner
Kun omkring en tiendedel (10%) går til Fiskeriet (fiskerne på havet)
Du kan læse om denne fordeling på FiskerForum.dk her
Rasmus Prehn (S) mener dog, at pengene blandt andet går til udvikling af grønnere fiskefartøjer, nye fiskerimetoder, vandløbsrestaurering og udvikling af mere skånsomme fiskeredskaber og han siger videre, »Når det gælder omstillingen til grønnere fiskefartøjer, har vi for eksempel i årevis haft elbiler på vejene, men der eksisterer stadig ikke fiskefartøjer, der sejler på grøn energi. Der er derfor potentiale for at nedbringe udledning af drivhusgasser markant, hvis vi kan erstatte de fossile brændstoffer med grønne teknologier. Med aftalen støtter vi initiativer, der udvikler og afprøver netop det.«
Fiskerne mener: Det er på den korte bane – 3 år – en ordentlig mundfuld og man kunne som flere fiskere, godt sidde med den bekymring, at barren her er blevet sat lidt for højt. Brint er helt sikkert fremtidens brændstof og kan med fordel også omdannes til biobrændstoffer som eksempelvis metanol og ammoniak, alt sammen noget der kan bidrage til den grønne omstilling – men det første Brint-anlæg til skibe har endnu ikke forladt tegnebrættet, så det har vist lange udsigter. Skulle man ikke istedet få mere gang i udfasningen af den overskydende kapacitet (50 procent) i fiskeflåden, så man med større sikkerhed ved hvem i flåden, der skal satses og investeres i fremadrettet. Ligeledes mener fiskerne mht. nye fiskerimetoder og mere skånsomme fiskeredskaber flugter dette mere med de konkrette forslag som flere fiskere kan støtte. Det er langt mere håndgribeligt og målrettet samt i højere grad i tråd med tidshorisonten på 3 år. Hvorimod vandløbsrestaurering umiddelbart godt kunne tåle at blive skubbet en smule længere ud tidsmæssigt.
Fiskeriministeren: Aftalen giver også midler til at håndtere problematikken om sæl og skarv, der ødelægger fiskernes fangst. Vi styrker indsatsen mod tabte fiskeredskaber – også kaldt spøgelses-net – og ikke mindst sætter vi penge af til at støtte og udvikle det skånsomme og nære kystfiskeri. Det er en rigtig god ting, da det samtidig gavner de mindre havne og lokalsamfund.
Fiskerne mener: Netop indsatsen mod sælerne bør måske i endnu højere grad prioriteres op, da disse havpattedyr ikke kun ødelægger fangsten og redskaberne, men også spreder sæl-orm og parasitter i havområderne til større skade på havmiljøet, end mange umiddelbart er klar over. Enkelte tilladelelser til at skyde nogle få sæler, holder ikke her – der skal mindst en halvering af bestanden til, før det bliver målbart. Thumbs up på færre skarv. Mht. tabte net og redskaber, ligger der allerede i lovgivningen krav om indsamling, så en yderligere indsats her, er ikke overflødig, men kunne måske godt reduceres lidt.
Fiskeriministeren: Faktisk er flere lokalsamfund afhængige af et sundt kystfiskeri, især fordi det bidrager til arbejdspladser på til havs og til lands. 34,5 millioner går derfor til investeringer i bedre fangsthåndtering og faciliteter i mindre havne. På den måde bliver det nemmere for fiskerne at afsætte deres fangst til glæde for både fiskere og forbrugere.
Fiskerne mener: Fornuftige forslag, der måske også kunne udbygges lidt, så en bedre fangsthåndtering samt kølefaciliteter og opbevaring også kædes sammen med en garanteret transport-ordning, så afhentningen af fisk og skaldyr sikres på langt sigt.
Fiskeriministeren: En vej mod et mere grønt og bæredygtigt fiskeri- og akvakulturerhverv er også at støtte omlægning til nye fiskerier eller akvakultur. Et godt eksempel på det er, at vi i aftalen nu sætter penge af til erhvervsmæssig anvendelse af tang. Det er stadig et meget nyt erhverv i Danmark, som rummer stort potentiale.
Fiskerne mener: Alternativer til det gængse fiskeri, hilses altid velkomment, som vi senest har set det med Konk-snegle og søstjerner. Produkter fra havet, hvor en lettere omstilling af fiskefartøjerne kan tilpasses, er også noget man bør støtte i langt højere grad. Nye forretningsområder hilses derfor altid velkomment, især når der støttes konkret.
Fiskeriministeren: Slutteligt prioriterer vi med aftalen også en indsats for at fremme afsætningen af dansk fisk. Det er vigtigt, at de fisk, vi lander i Danmark, får så høj en pris som muligt, og at vi kan skabe nye markeder for dansk fiskeri.
Fiskerne mener: Mærkningsordningen »Naturskånsom« bør videreudvikles, så det også omfatter trawl-fanget fisk. En mærkningsordning bør omhandle hele det danske fiskeri, hvor op til 80 – 90 procent af fisken og skaldyrene landes efter MSC mærkning. En standard der omhandler vildtfanget fisk og skaldyr i danske farvande. Både sporbart og bæredygtigt håndteret. Bemærk MSC (den blå fisk) er den eneste certificering for vildfangstfiskeri og miljømærkeordning, der opfylder kravene, der er fastsat af både FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (UNFAO) og (ISEAL), den globale medlemsorganisation for bæredygtighedsstandarder. (Omhandler også trawlfanget fisk) Det samme bør det danske fiskemærke »Naturskånsom« efterkomme.
Fiskeriministeren: Der er med andre ord rigtig mange stærke initiativer i aftalen. Derfor er det enormt positivt, at alle vi partier i Folketinget står sammen om aftalen. På den måde sikrer vi i fællesskab en klar retning og støtte til dansk fiskeri og akvakultur, som ruster erhvervet til fremtidens udfordringer.
Fiskerne mener: I fortsat god dialog med fiskerne selvsagt – så hilses alle initiativer velkommen.
debatindlæg: Fiskeriminister Rasmus Prehn
FiskerForum.dk