De sidste brikker i puslespillet om briternes endelige Brexit-aftale, blev i nat dramatisk forstyret af pludselig opståede ønsker fra blandt andet Spanien, der ønskede en sidsteøjebliks studehandel omkring Gibraltar og franske fiskeriønsker, der også lagde hindringer i vejen undervejs.
Skænderierne og Jean-Claude Junckers timelange og nærmest udsigtsløse samtaler med den britiske Premierminister, hvor en forhandlingsløsning syntes endnu længere væk end langt, truede i aftes med en aflysning af det forestående EU-topmøde i Weekenden, der ellers skulle besegle aftalen med briterne.
Resultaterne af nattens forhandlinger og diverse argumentationer, endte først positivt ud hertil formiddag, med at EU’s rådsformand Donald Tusk endeligt kunne bekendtgøre, at de »fremtidige rammer«, der beskriver vilkårene for en handelsaftale, nu endeligt var faldet på plads og aftalt af forhandlerne. Så nu ligger der rent faktisk en aftale klar, for hvorledes vilkårene for Storbritanniens Exit vil være efter 2020, når de har forladt EU.
Forløsningen på denne nyhed, var at pundet fik afbrudt sit ellers jævne fald for pludseligt og kortvarigt at stige på nyheden. Pundet er dog senere faldet en smule igen.
Aftalen er nu skrevet ud og sendt ud til EU hovedstæderne, inden EU´s »Showdown-topmøde« søndag den 24. november 2018. I det 26 siders lange dokument er EU kommet Theresa May lidt imøde, ved at Storbritannien får en »selvstændig handelspolitik« og det understreges videre i dokumentet, at det såkaldte »backstop« for den irske grænse, hurtigt skal erstattes med alternative planer i fremtiden.
Fiskerne kan glæde sig, for Storbritannien vil indgå en fiskeriaftale om bevarelse, kvoterne og adgangen til de britiske farvande. EU-fiskere vil stadig kunne fiske i britiske farvande, på trods af at briterne bliver det man kalder for en »uafhængig kyststat«.
Allerede kl. 15.00 i dag torsdag, fremlægger Theresa May planen for det Britiske Parlament og tyske Frau Merkel har understreget aftalens vigtighed, ved at true med, at hvis ikke Spanien og Frankrig makker ret og følger aftalen, vil hun ikke deltage i »Showdown-topmødet« om søndagen.
Så spændingerne er fortsat store og balancen for denne Brexit foregår som tidligere på et knivsæg. Intet må gå skævt, før det hele ramler.
Kilde: Telegraph.co.uk FiskerForum.dk