Selvom sommerferien er over os, er der godt gang i køkkenerne på landets skoler, når madglade børn tager fat på madlavningen, der både giver venskaber men også ekstra madglæde samt interesse for vores vigtige danske råvarer.
En flok engagerede frivillige, fire håndfulde lækre opskrifter samt en sjat lærerige aktiviteter krydret med masser af madglæde. Det er den enkle opskrift bag Madskoler, der afholdes 65 steder landet over denne sommer i 2024.
Siden 2004 har Madskoler, der er en aktivitet arrangeret af 4H i et ikke-profit-skabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000, sendt børn i køkkenet i ferier, hvor de har fået gode, sjove og ikke mindst lærerige oplevelser med mad.
Denne sommer er ingen undtagelse
Langt de fleste børn deltager på Madskoler, fordi de synes mad og madlavning er spændende. Men ofte får de meget mere end mad-kundskaber med sig hjem – de får også nye venskaber. Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler, fortæller om hendes oplevelser.
»Det at lave mad sammen er en fantastisk facilitator for gode snakke og spirende venskaber. Når vi spørger børnene, hvad de har fået ud af at være på Madskoler er det netop mad-læringen samt venskaberne, der bliver fokuseret på. Vi kan også se af forældre-evalueringen at mange af børnene får nye venner på Madskolerne.«
Frivillighed på 21. år
Alle Madskoler er baseret på frivillig arbejdskraft. I år er det 21. gang, der afholdes Madskoler i sommerferien.
»Vi er vildt stolte over at have eksisteret i så mange år. Det har kun kunne lade sig gøre, fordi flere hundrede frivillige bakker op hvert år og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dem alle! Det er deres fortjeneste at Madskoler eksisterer,« erkender Henrik Dalum.