Marken og Landbruget har mange stemmer i mad-debatten, mens havets og fiskernes stemme nærmest er fraværende under sidste Folkemøde – det vil arrangørerne nu have lavet om på.
Traditionen tro samles Madens Folkemøde på den gamle Kongsgård i Maribo, Engestofte Gods, som første gang nævnes i historiebøgerne omkring år 1459.
Mad-Danmark mødes her, i de gamle og traditionsrige rammer. Første fredag i måneden den 2. juni og lørdag den 3. juni 2023, hvor dørene slås op til et folkeligt og fagligt folkemøde om det, der ligger på vores tallerkner og måden, hvorpå vi producerer det. Over to dage samler og deler vi viden, holdninger og madglæde – så glæd jer.
Formålet er at skabe nye indsigter og perspektiver både på hinanden og på vores mad-system samt engagere os alle sammen i samtalen om, hvor vi skal hen som mad-land, skriver arrangerøerne omkring mad-mødet.
I Altinget Debat skriver han blandt andet, »Aktører arbejder for at bevare biodiversiteten under vandoverfladen, som er truet af forurening og udledning samt overløb fra kloaker. Men man glemmer fuldstændigt at sætte problemerne ind i en fødevarepolitisk eller mad-kulturel kontekst. Det vil Madens Folkemøde ændre på i år,« skriver Public affairs-rådgiver for tech, medier og finans, Rud Pedersen, der er bestyrelsesformand, Madens Folkemøde.
Rud Pedersen siger videre, at mødet i juni måned, er fjerde gang man afholder Madens Folkemøde. Vi er ved at stykke programmet sammen, som efter deadline i februar, har bud på godt 120 forskellige debatforslag ind.
Det er en interessant tid, for de mange indkomne forslag er en tendensmåling på, hvad der optager dem, der arbejder med fødevarer i Danmark.
Du kan læse hele artiklen på fødevarewatch.dk’s debatside her
Selv skriver Madens Folkemøde omkring årets program
Madens Folkemøde vil tage fat på disse udfordringer i årets program og sætte fokus på både problemerne og løsningerne for havet.
I gamle dage havde bønderne på randers-egnen indskrevet i deres fæstekontrakter, at de kun måtte få fisk – laks og sild – seks dage om ugen. Så bugnende var havet og fjordene. Den verden er væk – i dag er vild-fisk en luksus.
Programmet kommer også til byde på et større fokus på børn, skolemad og madvaner hos næste generation af danskere. På fremtiden for fine dining og dansk gastronomi. På madspild, ressourceforbrug og klima. På at rekruttere de unge til madfagene på erhvervsuddannelserne og meget mere.
Der bliver meget – og vi skal nok også sørge for at fisken får et ord indført. Håber vi ses første weekend i juni.