Lys i norsk torsketejner gav rekordfangst

Lys i norsk torsketejner gav rekordfangst

I efteråret 2016 hev norske forskere en torsketejner op med et forbløfende godt resultat. Eneste forskel var, at i det dunkle hav, var tejnen forsynet med et lys, der var kraftigt nok til at tiltrække endnu flere torsk til tejneren med agn, end man havde oplevet tidligere.

Over 200 kg torsk i én tejner blev hevet ombord, til stor overraskelse for de måbende forskere, der på denne måde mente at havde knækket koden og fået dette imponerende fangstresultat.

De oplysningen blev offentliggjort på Havforskningsinstituttets hjemmeside, om succesen med lyset, blev fortalt videre i efteråret 2016, glemte man at oplyse, at brugen af lys i fisketejner i nævnte fangstområde var forbudt og ikke lovligt i følge norsk lovgivning. Lys i tejner er kun tilladt i forbindelse med krogfiskeri efter blæksprutter i området omkring Troms. Disse regler gælder også for områderne omkring Finnmark og Nordland i Norge.

Men Lys i tejner, har tidligere været forsøgt og testet med et positivt resultat, for at øge fangsterne af torsk i fiskeriet med tejner. Men resultaterne fra disse forsøg har både været modstridende og meget uklare.

Norske fiskere som ønsker at afprøve lyset i tejnerne, skal lige inden, huske at søge om dispensation hos Havforskningsinstituttet i Norge. Her planlægger man nye forsøg i løbet af 2017.