Lave afsætningspriser udskyder Sæby Fiske-Industris produktionsudvidelse

Lave afsætningspriser udskyder Sæby Fiske-Industris produktionsudvidelse

Den globale udvikling på dåsemakrel markedet, har nu fået den planlagte udvidelse af produktionen på hele 50% på dåsemakrel, fra 95 mio dåser om året, til en kapacitets udvidelse på helt op til 150 mio dåser om året, er nu blevet sat i bero på grund af verdensmarkedspriserne.
”Vi har allerede planlægning, byggetilladelse og finansiering på plads, men vi har ikke afklaret hvornår vi begynder at bygge. Men vi kommer formentlig ikke til at starte byggeriet i år. I stedet prøver vi at ændre rent teknisk på en enkelt produktionslinje,” siger administrerende direktør Henrik Mikkelsen til Food Supply og fortsætter, ”Vi sælger på årskontrakter, der udløber ved årets slutning, og vi kan ikke tage nye kunder ind, når vi har taget fisk ind. Så vi har ikke været ude for at finde nye eksportmarkeder. Det har simpelthen ikke været interessant på grund af priserne.”

Sæby Fiske-Industris udskydelse af udvidelsen skyldes verdensmarkedssitiuationen , hvor afsætningspriserne og fortjenesten i øjeblikket er alt for lave. Den planlagte udvidelse ville kræve endnu større omsætning og salg af fisk, noget som ikke pt. er rentabelt. Årskontrakterne var netop årsagen til at Sæby Fiske-Industri i 2011 kom ud med et mindre underskud. Råvarepriserne var i kontraktperioden steget voldsomt, og netop de fastlåste salgskontrakter med løbetid på et år, gjorde det umuligt for fiske-industrien at hente stigningerne ind på en højere udsalgspris ved kunderne.

Årskontrakterne er derfor justeret i forhold til regnskabsåret 2012, hvorfra hele produktionen var solgt og forventningerne til dette regnskab er, her blot nogle uger inden fremlæggelsen, yderst positive.