En kurv fyldt med stenbidere »kul-søer«, der er skambidt af sælerne og totalt uegnet til menneskeføde og af samme grund har mistet sin værdi fuldstændigt, er desværre en situation der ikke er ukendt for mange garnfiskere.
Det skriver Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK-FO) i en meddelelse.
Sidste år indledte Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK-PO) en kampagne, der skulle gøre det nemmere for fiskerne at registrere, når de fik sælskadet fisk. Konceptet var og er, at fiskerne samler de sæl-skadede fisk i en kurv, tager et billede med deres mobiltelefon og sender billedet til FSK-PO.
»Vi ved at fiskerne oplever store problemer med sæl-skadede fisk. Men de indberetter desværre ikke alle deres sæl-skader og det er et problem. For uden data kan vi ikke dokumentere problemets omfang,« siger Marc Eskelund, der er kystfisker-konsulent i FSK-PO.
Fiskerne har i mange år advaret om det stigende antal sæler i vores farvande, der har gjort det nærmest umuligt at drive et rentabelt kystfiskeri. Fiskerne beretter, at fiskene simpelthen forsvinder fra de områder, hvor der er mange sæler. Samtidig har en manglende indberetning af sæl-skader spændt ben for en reel behandling af problemet. Fordi problemets omfang ikke bliver registreret og kortlagt.
Målet med kampagnen er derfor også en test af om en digital og mere enkel måde at registrere sælskadet fisk på vil øge indberetninger, og dermed er forsøget også en forløber for en evt. mere elektronisk registrering hos myndighederne i fremtiden. Det er håbet at kampagnen vil skaffe mere viden om omfanget og hyppigheden af sælskader i fiskeriet.
Vi har flere kurve og telefonen er stadig åben, siger Marc Eskelund.
Mange fiskere har allerede modtaget en kurv, og mange har også sendt fotos ind, især her i stenbider fiskeriet. Men vi vil gerne have flere fiskere med, så vi får endnu flere indberetninger af skadet fisk. Så tag fat i Marc, så sørger han for at komme forbi jeres havn og afleverer kurve.
Telefonen er stadig også åben, så fotos I allerede har taget af sælskader kan sendes til +45 4292 9636 og så vender vi tilbage til jer og får registret tidspunkt, hyppighed og område.
Man kan også læse mere om kampagnen og hvordan man kommer i gang med at registrere sine sælskade fangster på skaansomtkystfiskeri.dk/saelskader/