Det skrev Fiskerforum.dk om sidst i marts, hvor brødrene Ted og Kim Thommesen fra Fjellerup blev interviewet omkring stenbiderfiskeriet, der på det tidspunkt lignede dét fiskeri man tidligere havde haft år tilbage langs Nordkysten af Djursland.
Læs FiskerForum.dks artikel »Pænt fiskeri af stenbider ved Fjellerup« her.
Men bundgarnsfiskerne fra Fjellerup, må nu kun røgte deres bundgarn og hjemtage 40 kg stenbidere om ugen – svarende til ca. 8 – 10 kg rogn. Og det er efter brødrenes mening alt for lidt til at holde forretningen kørende, så det kan næsten ikke betale sig længere. »Vi har bundgarn stående og må i ugens løb, flere gange være forbi og lukke fiskene ud,« fortalte de dengang til FiskerForum.dk. »Det virker fuldstændigt absurd, når der nu endeligt er stenbidere her og sæsonen er på sit højeste«.
Så selvom stenbiderfiskeriet blomstrer langs Djurslands kyst, er fiskerne fra Fjellerup begrænset af en meget lille kvote, der truer med at sætte en stopper for deres levebrød.
80 procent af indkomsten stammer fra stenbiderrogn, så en begrænsning truer direkte brødrene på deres eksistens. De har drevet dette fiskeri i næsten fyrre år, har de fortalt til TV2 Østjylland, som har fulgt fiskerne en dag før påske.
Konflikten drejer sig om den populære delikatesse, stenbiderrogn, som er en yndet forårsbebuder og en fortrukken spise til påskefrokoster. Sidste år blev der kun landet ca. 5 procent af tidligere års fangster, hvilket man ved DTU Aqua har vurderer til at være en kritisk trussel mod stenbiderbestanden i de danske farvande. Men Ted og hans bror, der er de sidste fiskere i Fjellerup, protesterer. For de ser rigtigt mange og rigelige mængder af stenbidere i år og de mener, at kvoterne ikke er baseret på en retvisende grundlag.
Selvom Ted inviterede DTU Aqua ud på stenbider-fiskeri ved Fjellerup, så har de endnu ikke taget imod tilbuddet.
Så det har ikke rokket ved beslutningen fra DTU Aqua, der nu anbefaler et fuldstændigt stop for stenbiderfiskeri baseret på forsigtighedsprincippet. DTU Aqua indrømmer dog, at de mangler uafhængige data om bestanden, men fastholder trods dette deres anbefalinger, hvilket skaber stor bekymring blandt de lokale fiskere langs Djurslands kyster.
Ted og hans bror står i en meget desperat situation, hvor de skrappe kvoter truer deres levebrød. Selv hvis der viser sig at være en overflod af stenbidere i år, vil det være alt for sent at ændre på situationen, siger man ved DTU Aqua overfor TV2 Østjylland. Konflikten kaster et lys over de komplekse udfordringer, der er ved at balancere bevarelse af naturressourcer og samtidig opretholde et traditionelt fiskeri-erhverv.
Læs hele artiklen »Den sidste fisker på stranden« på TV2 Østjylland her.