Dr.dk har i en artikelrække på tre, sat fokus på helt unge danske iværksættere, der har satset alt for én ide.
Kristian Borgbjerggaard på 21 år er én af disse iværksættere og han ejer i dag en østersfarm på Venø med ca. 40.000 østers. Kristian er ejerleder og direktør i sit eget firma, hvor alle gøremål klares med nogle få ansatte og ham selv ved roret.
Trods sin unge alder, har Kristian siden sit tolvte år arbejdet med østers. En beskæftigelse som ikke er fremmede for ham, »for både min far, farfar, oldefar og tipoldefar var fiskere, men da jeg var færdig med min HTX, havde jeg aldrig drømt om, at jeg så hurtigt skulle blive selvstændig og arbejde med skaldyr,« fortæller den unge iværksætter til Danmarks Radio Dr.dk.
Næse for guldet i havet
Det har ikke altid været lige let, at arbejde i en branche bestående af gamle fiskere og krævende restauratører, men trods sin relative unge alder, så har Kristian næse for guld i havet. »Da jeg begyndte at sælge østers som 18-årig, var der en del restauratører, der så mærkelige ud i ansigtet, når jeg tog ud til dem. Jeg lignede jo bare en ung dreng,« fortæller Kristian videre. Ja han syntes nærmest det var pinligt at nævne sin unge alder. Men hvad restauratørerne ikke vidste var, at han allerede dengang kunne trække på en 6 år lang erfaring indenfor østers.
Virksomheden er kort fortalt bygget op om et østersanlæg, der to gange om året får 40.000 østers ind, som så skal vokse sig større og gøres klar til salg. Det er en større investering, der både kræver kapital, men også de rette omgivelser, med masser af rent og frisk fjordvand. Når tiden er inde, tages de ind i nogle tanke på land, hvor de renses og gøres klar, så de efterfølgende kan sælges som en luksusdelikatesse fra Venø.
»Østers fra Venø, er ikke som de fleste tror en let slimet snotklat, nej de er faste i strukturen og har en god smag. Det er som om smagen varer længere med en Venø-østers, fortæller kristian om sine østers og forklarer videre, at det selvfølgelig også afhænger lidt af folks egen indstilling og oplevelse samt tilberedelse.
Sortimentet i forretningen er nu udvidet til også at omfatte hummere og hjertemuslinger.
Du kan læse hele artiklen fra Dr.dk om østersavleren fra Venø her