Kommentar til den grønlandske Fiskerilov – det er en ommer!

Kommentar til den grønlandske Fiskerilov – det er en ommer!

Siumuts tidligere Naalakkersuisoq for fiskeri samt senere vicekoncernchef i Royal Greenland Paaviaaraq Heilmann, var mere konkret i sine kommentarer til den kommende grønlandske Fiskerilov. Forslaget strider simpelthen imod koalitionsaftalen, sagde han.

Opfordringen efter mandag aftens tv-udsendelse »Qiviarfik«, var ikke til at tage fejl af, »Gå tilbage og se, hvad der står i koalitionsaftalen og kom med et bedre forslag til en ny fiskerilov«. Sådan lød opfordringen fra Paaviaaraq Heilmann.

Den første udgave af tv-programmet »Qiviarfik« blev sendt mandag aften den 30. oktober 2017. Programmet havde fokus på forslag til ændring af fiskeriloven. Et emne der ifølge den grønlandske avis Sermiisiaq, har optaget rigtigt mange gennem de seneste måneder.

»Qiviarfik-Programmets« to indbudte gæster og kommentatorer, Kuupik V Kleist og Paaviaaraq Heilmann, var begge enige om, at forarbejdet med ændringsforslaget ikke har været godt nok.

Paaviaaraq Heilmann, sagde blandt andet i udsendelsen, »Naalakkersuisuts koalitionsaftale 2016 til 2018 indeholder rigtig mange gode ting, også på fiskeriområdet. Der står blandt andet om fiskeri, at indtjeningen skal øges. Men forslaget til ændringen af loven indebærer risiko for, at det modsatte vil ske,« forklarede han i udsendelsen, og fortsatte med opfordringen til at Naalakkersuisut genlæser deres koalitionsaftale og derefter færdiggør forslaget. For når først Inatsisartut godkender forslaget, bliver de ansvarlige for konsekvenserne, pointerede han.

Forslag til ændring af fiskeriloven skal førstebehandles den 16. november 2017, hvilket er den sidste dag i Inatsisartuts efterårssamling.

Begge kommentatorer var dog meget i tvivl om, hvorvidt ændringsforslaget overhovedet ville komme til behandling under denne efterårssamling.

Du kan her nedenfor se eller gense udsendelsen på Knr (danske tekster)