Ja – hvorfor ikke når der nu findes lækre opskrifter på møre sæl-bøffer garneret med kapers og citron eller krydret med salt og peber, samt tynde skiver af hvidløg, chili og tomatpure – mums.
Det kan være den nye trend, der kan tage denne ret med sæl-kød til næste niveau med ingredienser af højeste kvalitet, med brugen af klassisk køkken-udstyr, som stegepander og gryder.
Der findes op imod 100.000 sæler, både spættet og grå-sæler, i de danske farvande og i Østersøen, så hvorfor ikke udnytte dette kæmpe potientiale der ligger her, til noget fornuftigt.
En samfundsopgave
Fiskene i Østersøen må man snart ikke fanges længere, så hvorfor ikke kigge på en anden kilde til proteiner i Østersøen – nemlig sælerne. De findes jo til overflod i Østersøen – de prutter ildelugtende tarmluft værre end køernes, de spreder parasitter og sælorm til deres omgivelser i havmiljøet og de er en trussel mod fiskebestandene i vores farvande. Det kunne derfor være en win-win og en gavnlig samfundsopgave, at flytte disse pattedyr over på menu-kortet istedet, så man kunne nyde et veltilberedt måltid, mens ens samvittighed renses i takt med indtagelsen af flere kilo sælkød. En sæl-ret der således sparer samfundet for mange tons sønderrevne, ødelagte og halvspiste konsumfisk, der nu istedet kan gøre gavn ved danskernes middagsborde og dermed give værdi til de danske fiskere. Men som også sikre vores havmiljø mod den tæppespredning af parasitter, som kommer fra sælerne.
Sælerfangst, der kunne starte et helt nyt fiskeri, som med nogle enkelte tiltag, kunne være en erstatning for det klima-belastende kød, som vi i dag får fra fortrinsvis grise og køer i Landbruget.
En god forretning
At spise sæl-kød, vil betyde at tager man blot én sæl ud af ligningen i det enkelte havmiljø, sparer man årligt et stort antal torsk, svarende til helt op imod et tons torsk om året.
En grå-sæl spiser op mod 6 til 7 kg fisk om dagen, dog lidt mindre når vi taler om spættet sæl. Men i antal, så bliver dette til langt flere antal torsk, for sælerne hapser kun lige fisken omkring leveren (smager åbenbart bedst), men det betyder jo rent statistisk, at sælernes enkelt haps af fisken, bliver til forholdsvis mange fisk i antal istedet. Forholdsvis meget fiskekød går således til spilde ved sælernes rovdrift på torsken. Så i en tid hvor der tales længe og langt om mad- og resource-spild, så er dette også en win-win, når sælen kommer øverst på menu-kortet.
Sælerne skal først fanges og her kunne det måske blive til et helt nyt fiskeeventyr, på linje med krabbe og konk-fiskeriet samt fiskeriet af tang og line-muslinger. En mulighed der kunne skabe flere arbejdspladser og ikke mindst give lidt optimisme tilbage fiskeriet, der har sine problemer at slås med i øjeblikket.
Opskrifterne findes her på denne hjemmeside:
Sæl med syltede umodne æbler, kartoffelpuré og enebær
Skær sæl-kødet af og smag til med salt. Brun den i en meget varm tør pande og lad den hvile i en 150c varm ovn indtil 52c i midten. Kog kartoflerne i fløde og smør, tilsæt lidt vand, hvis det ikke dækker dem. Bland til en glat puré, når den er kogt. Skær de syltede umodne æbler i meget tynde skiver med en mandolin. Skær sælkødet i skiver og pynt skiverne med æblestykker og hakkede enebær. Server med kartoffelpuré og vinaigrette som sauce.
Sæl i olie med stødt peber, citron og kapers
Skær sæl-kødet i 1 x 1 cm tern og krydr den med salt, peber citronskal og lad det sidde i ca. 1 time. Kom det i gryden og dæk med olie. Lad det confitere ved 60 grader i ca 1 time til kødet er mørt. Kom i en beholder med kapers.
Sæl i olie med tomat, chili og hvidløg
Skær sæl-kødet i 1 x 1 cm tern og krydr den med salt, peber, tynde skiver hvidløg. Bland med chili og tomatpure og lad dem trække i ca. 1 time. Kom det i en gryde og dæk med olie. Lad det confitere ved 60 grader i ca 1 time til kødet er mørt. Læg i en beholder.
Værs´go og velbekomme