Muslinger er nærmest blevet et synonym med sommeren for mange. En eksotisk spise der forbinder danskernes ide om hygge og nærvær samt sol og sommer, på bedste vis. Men hvad nu med arsen indholdet i muslinger og skaldyr, kan det på nogen måde udgøre nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker?
Det er nogle af de spørgsmål Marianne Molin ved Center for kontrollerede kostundersøgelser ved universitetet i Oslo og Akershus, har prøvet at besvare og afdække i sin netop afsluttede doktorafhandling.
Kan harmløse organiske forbindelser omdannes i det menneskelige legeme, af arsen og derefter pludselig vise sig at udgøre en potentiel sundhedsrisiko.
I Marianne Molins undersøgelses resultater viser, at de organiske arsen forbindelser fra muslinger og andre skaldyr, ikke umiddelbart udgør nogen sundhedsrisiko, men udsættes man imidlertid for arsen forbindelser i store doser, kan dette hurtigt vende til at blive en væsentlig og ikke ufarlig sundhedsrisiko.
Rådgivningen fra forskerens side lyder derfor: Spis stadig gerne fisk og skaldyr, herunder muslinger, men undgå at overdrive det.
Spørgsmålet for Marianne Molin og de andre forskere hun arbejdede med, var om de naturligt forekommende arsen forbindelser i fisk og skaldyr samt muslinger blev omdannet til skadelige arsen forbindelser i kroppen.
I kost undersøgelserne havde deltagerene fået fisk og skaldyr, som blandt andet omfattede torsk, laks og muslinger. Torsk, som typisk er en meget mager fisk samt laks som kommer under betegnelsen fed fisk. Begge indeholder de arsen forbindelser og ligeledes muslinger, som har det højeste indhold af uorganisk arsen.
Alle typer fisk og skaldyr indeholder forbindelser af grundstoffet arsen, både organiske og uorganiske forbindelser. Men fisk og skaldyr indeholder også meget af det der er godt for os, såsom jod, selen, omega-3, proteiner og vitaminer. Selv om nogle typer fisk også indeholde stoffer, der er potentielt skadelige, såsom arsen, så minimeres risikoen ved at varierer med mængden og variationen af de typer fisk, skaldyr og muslinger, man indtager. Så dette er opskriften på et fornuftigt liv med en sund kost.
Kilde: Universitetet i Oslo og Akershus
FiskerForum.com