For en Svaneke fisker på Bornholm, kommer reguleringen af sælerne alt for sent.
Trods nye toner fra politikkernes side, som man kunne læse om det i Politikens Weekend artikel, at danske politikere nu langt om længe, er klar til at kigge på regulering af sæler.
Det fik i en udsendelse i går søndag på Tv2 Bornholm, også en bemærkning med på vejen af Thomas Thomsen, formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening. Der supplerede med at fiskeriet på de traditionelle fiskepladser ved Bornholm, er gået fuldstændigt i stå, så en regulering af sælerne hilses selvfølgeligt velkommen af fiskeriforenings formanden.
Det anskueliggør problemets størrelse, at sælerne konsumerer næsten 200 tons fisk om dagen, hvilket også har været en medvirkende årsag til at kvote udnyttelsen, sidste år for den østlige østersø, kun var på 40%. Den kystnære fisk er helt fortrængt og med en bestand af sæler, overvejende gråsæler, på over 40.000 eksemplare, gør dette i særdeleshed livet som kystfisker ved Bornholm nærmest helt umuligt.
I forige århundrede var Bornholm ligeledes plaget af sæler, der i store flokke gjorde kæmpe indhug i fiskeriet. Dengang gav man tilladelse til at skyde sælerne, der så i de følgende årtier i antal, kom ned på et mere rimleligt og passe niveau, så der både var plads til sælerne og fiskerne, fortæller Professor i sygdomsbiologi ved Københavns Universitet Kurt Buchmann i interviewet på TV2 Bornholm.
Største hindring i umiddelbart at bortskyde sæler, er miljøminister Ida Auken (SF), der under henvisning til at sælerne er internationalt beskyttet, er modstander af at aflive en del af sælerne. Lyspunket i den komplekse sag er dog, ifølge Professor i Miljøret ved Københavns Universitet, Peter Kragh, at hensynet til væsentlige erhvervsmæssige interesser, i dette tilfælde fiskernes, kan legimitere en regulering af sælerne, indenfor gældende lovgivning. Der skal dog udfærdiges en plan for hvorledes dette gøres sikres og bedst muligt, uden at beskadige bestanden.
Der skal dog handles hurtigt, ifølge formanden for fiskeriforening, der til slut fremfører, ”Klokken er fem minutter over tolv og disse tiltag skulle være sat ind for længe siden. Men bedre sent end aldrig, men det skal bare gå stærkt hvis fiskeriet skal reddes.
Men for fisker Claus Stenmann Hansen med kutteren R200 Cometen, er det allerede for sent. Han har nu sat kvoter og kutter til salg og forlader således fiskeriet når salget er gennemført.