Det skriver MSC Danmark i en pressemeddelelse, at en ny undersøgelse peger på at Nordsjællændere går mest op i bæredygtig fisk og det er Vestjyderne der spiser mindst fisk.
Så får du besøg af familie eller venner fra Nordsjælland, kan du roligt sætte fisk på menuen og meget gerne de bæredygtige af slagsen. Til gengæld skal du være mere varsom med fisken, hvis du får besøg fra Vestjylland.
Det viser en ny befolkningsundersøgelse, der fastslår, at vestjyderne spiser færrest fisk og her vægter bæredygtighed også mindst når der købes fisk. Positivt at danskerne generelt er gode til at spise fisk, men vi skal blive endnu bedre til at vælge bæredygtigt, lyder det fra MSC Danmark, der er en mærkningsordning for vildtfanget og bæredygtigt fiskeri.
Vestjylland forbindes ofte med rå natur og ikke mindst en lang, stolt fiskeritradition. Men selv om en stor del af Danmarks fiskere stævner ud fra havnebyer i Vestjylland, så er Vestjylland den landsdel, hvor færrest spiser fisk. Kun 50 procent af vestjyderne spiser fisk et par gange om måneden, mens gennemsnittet for de øvrige landsdele ligger omkring 70 procent med Østjylland og Nordsjælland i toppen med hver 72 procent. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget via Epinions Danmarkspanel på vegne af MSC Danmark.
Nordsjællændere går mest op i bæredygtige fisk
Undersøgelsen kigger også på, hvor højt danskerne prioriterer bæredygtighed, når de vælger fisk og her ligger Vestjylland også sidst. Kun 24 procent er i høj grad enig i, at det er vigtigt, at fiskene er fanget eller opdrættet på bæredygtige vilkår, mens det samme gælder for hele 47 procent af nordsjællænderne. »Jeg havde ikke regnet med, at Vestjylland var den landsdel, hvor færrest sætter fisk på menuen. Men når det er sagt, så synes jeg, det er opløftende og positivt, at danskerne generelt er gode til at spise fisk,« lyder meldingen fra Majken Møller fra MSC Danmark, der fortsætter: »Men vi vil jo gerne have danskerne til at spise endnu flere, bæredygtige fisk. Det kan de, hvis de vælger fisk og skaldyr med det blå MSC-mærke. Mærket den blå fisk er forbrugernes sikkerhed for, at fiskerierne er velforvaltede og at bestandene ikke er overfiskede.«
Unge mangler ideer og inspiration til tilberedning af fisk
Undersøgelsen viser samtidig, at op mod hver femte af de unge mellem 18 og 36 har svært ved at tilberede fisk og skaldyr. Det er ikke et problem hos den ældre generation mellem 56 og 75 år. Her svarer kun 7 procent, at de mangler ideer til retter med fisk. Ifølge kok og vinder af Masterchef Karoline Trier er der heldigvis råd at hente: »Siger man fisk i dag, er der mange, der går i baglås, og det er synd, for fisk er både sundt og utroligt velsmagende. Fisk er nemt at tilberede og kan både tilberedes i ovnen, på panden, på grillen eller noget helt fjerde, og den kan sagtens bruges som erstatning for kød i fx lasagne eller som fiskefrikadeller. Det er kun fantasien, der sætter grænser,« fortæller Karoline Trier og fortsætter, »Er man alligevel skræmt ved tanken om at skulle tilberede sin fisk, så findes der mange lækre måder at få fisk på, hvor man ikke behøver svinge pot og pande. Blandt andet røget laks, makrel eller rejer, som både kan bruges i retter om aftenen eller som en lækker frokostret.«
Laks er danskernes favoritfisk
Helt overordnet viser undersøgelsen, at torsk, laks og rødspætte er danskernes foretrukne fiskearter på middagsbordet, men kigger man nærmere på undersøgelsens resultater, er der forskelle på både køn og alder. »Der er faktisk store forskelle på danskernes præferencer for fisk. Det er primært mændene, der foretrækker sild og makrel, mens kvinderne foretrækker skaldyr og tun. Derudover kan vi se, at den ældre generation er bedst til at variere deres indtag af fisk, mens de helt unge mest er til laks og rødspætte samt tun og makrel, som ofte sælges på dåse,« afslutter Majken Møller.
Danskerne foretrækker bæredygtige fisk
Et stort flertal af danskerne foretrækker bæredygtige, vildtfangede fisk, når der er fisk på menuen i hjemmet. Desværre viser befolkningsundersøgelsen, at kun 28 procent af danskerne kender mærket MSC. En positiv udfordring lyder meldingen fra MSC Danmark, som netop har igangsat en informationskampagnen »Keep it Wild« vælg den blå fisk, der skal få danskerne til at vælge vildtfangede, bæredygtige fisk og skaldyr.
Læs mere på www.blåfisk.dk
Om MSC-mærket »den blå fisk«
Marine Stewardship Council (MSC) er en international Non-Profit organisation, der står bag MSC-mærket, der er kendetegnet af en blå fisk. MSC driver et globalt program, hvor vi samarbejder med vores partnere om at fremme bæredygtige fiskeriprincipper for fisk og skaldyr over hele verden. MSC blev etableret for 20 år siden og er i dag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr.
For at blive solgt med MSCs blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en tredjeparts certificeringsorganisation efter MSC´s fiskerimiljøstandard for bæredygtigt fiskeri.
Standarden er udviklet i sammen med eksperter, herunder forskere, videnskabsfolk, fiskerne og miljøorganisationer. Standarden opdateres løbende for at sikre, at den fortsat afspejler den internationalt bedste praksis inden for havforvaltning.
Certificering kræver bl.a. at fiskeriet kan sikre:
- At fiskebestandene er bæredygtige/er fra en sund bestand – der er nok fisk tilbage i havet for at reproducere.
- At havmiljøet bevares, så det kan understøtte livet i havet.
- At fiskeriet har implementeret effektive forvaltningsplaner der sikrer at man hurtigt kan reagere ved ændringer i status quo.
Udover fiskeristandarden har MSC også etableret en sporbarhedsstandard. En sporbar forsyningskæde forsikrer forbrugerne om, at kun fisk og skaldyr fra et MSC-certificeret fiskeri kan sælges med MSC-mærket den blå fisk.
Fakta om fisk – ernæring
Ifølge Sundhedsstyrelsen skal vi gerne have 350 gram fisk om ugen – heraf ca. 200 gram fed fisk. Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Hvis du spiser fisk hver dag til frokost, kommer du nemt op på halvdelen af den anbefalede mængde.
Om undersøgelsen
MSC gennemført en befolkningsundersøgelse af danskernes fiskevaner. Data er indsamlet via Epinions Danmarkspanel. Der er i alt gennemført 2.003 interviews i perioden 8. august – 23. august 2017. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.
Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation. Vores vision er, at verdenshavene myldrer med liv, og fiskebestandene bevares for denne og fremtidige generationer. Vores miljømærke og certificeringsprogram anerkender og belønner bæredygtige fiskeripraksisser og hjælper til at skabe et mere bæredygtigt marked for fisk og skaldyr. MSC miljømærket på et fisk- og skaldyrsprodukt betyder at: Det stammer fra et vildfangende fiskeri der er blevet certificeret af en uafhængig part imod MSCs forskningsbaserede standard for miljømæssigt bæredygtigt fiskeri. Det er fuldt sporbart til en bæredygtig kilde. Mere end 280 fiskerier i over 35 lande er certificeret imod MSCs Standard. Disse fiskerier har en sammenlagt årlig produktion på næsten ni millioner tons, svarende til knap 12% af den årlige, globale fangst. Mere end 25.000 fiske- og skaldyrsprodukter verden over bærer MSC miljømærket.