Det britiske Underhus»The House of Commons« har godkendt med stemmerne 340 mod 263 stemmer imod, et lovforslag der iflg. den konservative premierminister Boris Johnson, sikre mod EU’s indblanding i den interne samhandlen mellem især Nordirland og Storbritannien.
Men flere EU-ledere mener, at den britiske premierminister Boris Johnson bør trække lovforslaget tilbage, da det strider mod dele af skilsmisseaftalen med EU i Brexit-aftalen.
Det har vakt harme i Bruxelles
Johnson’s skridt ses som direkte »spin« i de overophedet Brexit-forhandlinger der ruller henover skærmen for tiden. Og det skorter ikke på advarsler fra EU’s side og opfordringer til at overholde de kontraktlige forpligtelser, som Boris Johnson selv har indgået ved underskriften af overgangs-aftalen fra sidste år.
Ultimativt krav fra EU – fjern de kontroversielle dele af det nye lovforslag inden udgangen af denne måned – men Boris Johnson, som har indrømmet at de netop vedtagne lovforslag direkte strider imod aftalen fra sidste år, kalder det istedet for en UK-forsikring, i det tilfælde Brexit ender med et NO DEAL og altså uden en handelsaftale. Lovforslaget skal forhindre en afbrydelse af samhandlen mellem de fire lande under Storbritannien‚ England, Skotland, Wales og Nordirland. Et lovforslag som Johnson kalder »Vital legal safety net« – et vigtigt juridisk sikkerhedsnet og som han ser det, et lovforslag der sigter mod at reglerne mellem de fire, giver Storbritannien de fornødne beføjelser til at sætte deres egne regler på områderne indenfor fødevaresikkerhed samt forurening, når skilsmissen iværksættes til nytår og en aftale ikke er underskrevet.
Johnson presses også på hjemmefronten
Hele fem tidligere britiske premierministre har kritiseret Johnson’s udspil og lovforslag. Det er fra de konservative tidligere premierminister Theresa May og David Cameron samt John Major, mens opositionen mønstre to kritikere fra tidligere Labour premierminister Tony Blair og Gordon Brown.
Specielt David Cameron har været ude med følgende kommentar i dagspressen, at han har betænkeligheder ved lovforslaget og at det må være en anden, bedre og sidste udvej, hvis briterne skal bryde en international aftale.
Underhuset og parlamentsmedlemmerne begynder tirsdag en mere detaljeret gennemgang af lovforslaget