CEO i FF Koncernen Johannes Palsson lægger ikke fingre imellem, når han bliver spurgt ind til årets kvoter på tobis og brisling samt områdeinddelingen for tobis.
»Idiotisk« lyder det klokkeklart omkring fastholdelsen af områdeinddelingen for tobisfiskeriet. I disse bæredygtighedstider savner han det perspektiv i debatten, at pelagisk fiskeri er noget af det mest klimavenlige der findes, hvad angår CO2-aftrykket.
Tobiskvoterne blev offentliggjort i slutningen af marts og endte på godt 215.000 tons, som er en stigning på knap 90.000 tons i forhold til sidste år. FF-Skagen’s CEO Johannes Palsson er imidlertid langt fra tilfreds.
»Biologernes skrabetogt i område to var fantastisk godt, det næstbedste nogensinde, og derfor mener jeg at kvoten burde have været dobbelt så stor,« forklarer Johannes Palsson og fortsætter: »Derudover holder man fast i en områdeinddelingen for tobis, som er totalt idiotisk. Vi får en teknologisk forklaring på årsagen, men jeg tror dårligt nok biologerne selv forstår den,« slår Johannes Palsson fast.
Chokeret over brislinge-kvoten
Hvad angår ICES’ kvoterådgivning for brisling, som blev offentliggjort 14. april, er situationen fuldstændig den samme. »Vi er stadig i chok over, hvordan kvoten så ud sidste år. Den lå på knap 139.000 tons, og i år har man valgt samme metode som sidste år og har besluttet, at kvoten bliver knap 208.000 tons, trods det faktum, at rekrutteringen i bestanden er den bedste siden 1980,« påpeger Johannes Palsson.
Pelagisk fiskeri er bæredygtigt
Når man diskuterer kvoter, er det i disse tider højaktuelt at koble dem til bære-dygtighed. I et klimamæssigt, bæredygtigt perspektiv, giver det da ikke mening, at være mådeholden med fiskeriet?
»Hvad det klimamæssige fodaftryk angår, så er pelagisk fiskeri rent faktisk noget af det allermest bæredygtige vi har. Jeg vil påstå, at pelagiske fisk både til konsum og industri, såvel fangst- som fremstillingsmæssigt, er et af de mest klimavenlige føde- og foderingredienser, du finder på hele kloden,« understreger Johannes Palsson.
En rapport fra det svenske researchinstitut RISE viser da også, at fx produktionen af et kg sildefileter udleder 0,6 kg C02. Til sammenligning udleder produktionen af
- et kg lokalt produceret oksekød 27 kg
- et kg kylling udleder 2,4 kg
- et kg æg 1,4 kg.