For en skandale, er det uomtvisteligt. Danske fiskere er blevet snydt for et fiskeri i Østlige Østersø fra den 15. juli til og med den 31. august 2016. Det er 47 dages mistet effektivt fiskeri.
Forhistorien er lang, men kortet ned kan den vist kun forklares med en enkelt sætning i bedste feriestil, »Tilbagelænet arrogance med henvisning til andres mangler« på fornemt dansk lyder svaret fra NaturErhvervs således, efter FiskerForum har søgt aktindsigt i kommunikationen mellem EU og NaturErhvervstyrelsen. »”Der er ikke nogen automatisk kommunikation af EU-forordninger fra NaturErhvervstyrelsen til fiskerne. EU-forordninger offentliggøres i EU-Tidende, som er offentligt tilgængelig for alle. Det er fiskernes ansvar at gøre sig bekendt med gældende regler, typisk gennem fiskeriets organisationer. Når det er sagt, vil jeg understrege, at NaturErhvervstyrelsen generelt er meget opmærksom på og lægger stor vægt på information og vejledning til fiskerne”, udtaler Bjørn Wirlander, enhedschef i EU & Fiskeriregulering under NaturErhvervstyrelsen.
Ingen hjælp at hente i NaturErhverv
Dvs. selvom flere fiskere i dagene omkring, forgæves forsøgte at få fat i nogle ansvarlige NaturErhvervsfolk, som måske kunne udrede og svare på hvorfor svenske fiskere, efter den 20. juli fortsatte fiskeriet i et, troede man dengang, »EU-lukket farvand«.
Når nu svenskerne må hvorfor måtte danske fiskere så ikke.
Svarene udeblev fuldstændigt eller i bedste fald blev de meget forsinket. Dog dukkede der den 23. august et skriv fra NaturErhverv op, ikke til fiskerne men istedet til Erhvervsfiskeriudvalgets medlemmer og suppleanter, først derefter kunne meddelelsen kommunikeres ud til fiskerne.
Nu bliver det først rigtigt »morsomt«
For den 23. juni 2016 klokken 12.15, altså mere end to måneder før udmeldingen fra NaturErhverv, kunne man i European Parliament NEWS læse om »The Baltic plan«. Det skulle i følge enhedschefens forklaring her være »Fiskernes eget ansvar« og »fiskernes organisationer«, der selv skulle gøre sig bekendt med gældende regler. Trods det faktum, at folk under Miljø- og Fødevareministeriet sammen med folk fra §5 udvalget og CFP Dialogforum i foråret har været tæt involveret i hele forhandlingsprocessen. Også i forhold til af ophæve lukkeperioden, må man gå udfra.
Selvom netop dette punkt har været grundlag for mange fiskeres og organisationsfolks vrede om det helt uforklarlige i at oprette et fiskeforbud, uden biologisk belæg og helt uden for torskens gydetider, (flere fiskere der husker tilbage, mener at med indførelsen af lukkeperioden fra 1. juli til 31. august, kunne »kontrollen« se frem til en lang og rolig sommerferie – Dette er dog ikke bekræftet fra officiel side). Men at informere ud om ophævelsen af lukkeperioden lå åbenbart ikke lige til højrebenet for deltagerne i forhandlingerne, en nyhed der ellers umiddelbart ville glæde mange fiskere og følgeindustrien på land. Svenskerne kunne finde ud af det, men ikke de danske myndigheder og organisationsfolk.
Skulle man uddele en »næse« i den forbindelse, ville den blive så stor, at selv Walt Disney´s pinocchio ville blive forlegen.
Ansvaret ligger ikke ved NaturErhverv, det skriver enhedschef Bjørn Wirlander i svaret til FiskerForum. Om man så skal finde årsagen til den manglende information og at en så vigtig nyhed først når danske fiskeres øre mindst en måned for sent, kan man kun beklage, men måske skulle der søges et helt andet sted. Normalt er NaturErhverv flinke til at oplyse om ændringer, men om denne sene og manglende information skyldes »flytterodet« i NaturErhvervstyrelsen, med mange nye medarbejdere, skal fokus måske i stedet rettes mod organisationsfolkene, som vi i denne forbindelse ikke nævner ved navn, for i en evaluering som denne, bør man selvfølgelig have mere fokus på problemet (bolden) og ikke så meget på de »stakkels« myndighedspersoner og organisationsfolk der har haft så travlt med at skyde skylden videre og melde »hus forbi«, så man næsten bliver helt rundforvirret.
Et faktum er det, at danske fiskere endnu engang må kigge dybt i egen pengepung, for hjælpen får de åbenbart ikke fra deres nærmeste, NaturErhverv og Organisationerne, desværre.