Det spørgsmål har man forsøgt at svare på hos Forskning.no for det er et faktum, at nogle dyr kan leve længere end andre og Jo større et dyr er, jo højere er den maksimale alder. Men hvorfor egentlig?
Flere og flere mennesker lever i mere end 100 år, men trods dette, så er det ikke desto mindre langt op til andre dyr. Den grønlandske hvalhaj kan ifølge en dansk undersøgelse fra 2016 blive et sted mellem 272 og 512 år gammel.
Til dette spørgsmål har Forskning.no ringet til Tobias Wang, der er zoo-fysiolog og professor ved Aarhus Universitet.
Han svarer, at der i teorien ikke er noget til hindre at skabe nye celler for altid, og derfor lave celler, der er lige så sunde og gode som de gamle og tilføjer, »Men det gør vi ikke. Cellerne forringes gradvist, og kroppen henfalder.«
Men nogle celler henfalder hurtigere hos nogle dyr end hos andre – derfor bliver de gamle og dør.
På tværs af alle dyre-grupper kan det ses, at større dyr lever længere end små dyr – således lever elefanter længere end katte og katte lever længere end mus osv.
Derudover ved vi, at fugle kan leve længere end pattedyr i forhold til deres størrelse. Desuden ved vi, at koldblodede dyr, såsom frøer, skildpadder og hajer, lever længere end varmblodede.
Koldblodede dyr har et lavt stofskifte, og de har samme kropstemperatur som deres omgivelser. De varmblodede dyrs høje stofskifte gør, at kropstemperaturen kan være meget højere end omgivelserne.
- Aldabraskildpadde (Geochelone gigantea): 152 år
- Stør (Acipenser fulvescens): 152 år
- Mennesker (Homo sapiens): 122 år
- Finhval (Balaenoptera physalus): 116 år
- Blåhval (Balaenoptera musculus): 110 år
- Spækhugger (Orcinus orca): 100 år
- Derudover påviste danske forskere i 2016, at en høgenæs (Somniosus microcephalus) havde levet mellem 272 og 512 år gammel.