Hverken for varmt eller for koldt er godt for fiskeriet

Hverken for varmt eller for koldt er godt for fiskeriet

Så mens fiskerne kæmper med varmen sydpå, har grønlandske fiskere det modsatte problem nordpå. Koldt sommervejr har fortrængt den eftertragtede lodde kystnært og givet noget af fiskeindustrien i det nordlige, større udfordringer end normalt.

En forholdsvis kold sommer i Grønland er den væsentligste årsag til, at Royal Greenland har måtte melde ud, at der i år ikke hverken er frosne lodder til butikkerne eller til fiskerne. Den lille stime-fisk, der er så vigtig for havets økosystem og for fiskeriet, er i stor stil udeblevet fra det kystnære fiskeri.

Fabrikschef ved Royal Greenland Jakob Broberg forklarer det med, at fabrikken i Qeqertarsuaq (på øen Disko) der normalt er storleverandør af lodder, har i år kun modtaget en femtedel af den normale indlanding. »Normalt producerer vi ca. 100 tons frosne lodder, men i år er det kun blevet til 20 tons. Det kolde vejr er én af grundene til at de store fangster kystnært er udeblivet. Lodderne har desværre ikke søgt meget ind til kysten på grund af det noget koldere vejr. Samtidig har vi måttet vælge at producere krabber istedet. Hvilket også har været en medvirkende årsag til at loddemængden er gået ned, da vi produktionsteknisk ikke kan producere lodder og krabber samtidig.«

Royal Greenland er med Jakob Broberg derfor allerede nu igang med at forberede næste sæson og finde en løsning på problemet, så man ikke i 2019 står i samme situation, om man skal vælge det ene frem for det andet. Fabrikschefen har bestilt to nye vakuumpakkere, som skulle afhjælpe den uheldige situation, og starter fabrikken op næste år, med en produktion af lodder sideløbende med en produktion af krabber.

Kilde: KNR.gl FiskerForum.dk