Dette opråb kommer fra én af de få trawlfiskere, der er tilbage i fiskeriet omkring Bælterne, indtil fiskeriet måske snart helt lukkes ned og forbydes. Et meningsløst stop for trawl, der beviseligt ikke skaffer torsken tilbage i område 22. Nej – der skal helt andre ting til, skriver fisker Thomas Theodorsen fra Bagenkop i et partsindlæg.
Især formanden Søren Jacobsen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO’s (FSK-PO) høringssvar til »lovforslag om et trawlfrit Bælthav«, har fået fisker fra Bagenkop Thomas Theodorsen til tasteturet.
Søren Jakobsen skriver blandt andet i sin kommentar til høringen, at torsken er helt central i finanslovsforslaget. Hvis målet er at genoprette torskebestanden, bør den trawlfrie zone dække områder, hvor torsken lever og gyder. Dette er ikke tilfældet med den foreslåede zone. Levesteder for voksne torsk er meget varieret, da de foretrækker mange forskellige bundtyper. Da man ikke ved hvor de vigtige områder er, bør man beskytte hele område 22 (Bælthavet) for forbedre gyde- og opvækstforhold for vesttorsken. Der er en stor trawlintensitet syd for Langeland, syd for Lolland og syd for Femern (de dybe render). Det er i disse områder, at langt de fleste landinger af torsk kommer fra. Det er altså der, at de fisk, der rekrutteres til fiskeriet findes og fanges. Og et område som forslaget ikke beskytter.
Du kan læse hele høringssvaret her
Til dette svarer fisker Thomas Theodorsen: Søren Jacobsen skriver, at der er stor trawlintensitet i de dybe render i gydeområderne, men vi har da ikke trawlet i område 22 siden 2016 (bortset fra 2019 hvor vi måtte trawle om vinteren), siden da er der jo lukket for trawlere i gydeperioden. Vi er da hellere ikke ret mange trawlere tilbage, så den påstand må FSK-PO formanden Søren Jacobsen da gerne bevise.
Søren Jacobsen FSK-PO skriver videre i sit høringssvar, om stor intensitet i fiskeriet, men som Thomas Theodorsen selv påpeger her i indlægget, så er vi kun 3 en-mands-trawlere tilbage og 2 trawlere med besætning på i Bagenkop og der er ikke flere i de andre havne end vi er, fortæller Thomas videre og peger på, at da han startede tilbage i 1990 med at fiske, var der ca. 20 trawlere i Bagenkop.
Søren Jacobsen FSK-PO skriver, at værdien øges hvis trawlerne er væk, det har jeg svært ved at se, da vi får samme pris for fiskene, som vores kollegaer (garnfiskerne).
Vi har da hver vores egen mængde at fiske på, det forvalter vi da selv bedst muligt.
I, FSK-PO, skulle da hellere bruge jeres energi på, at tage fat på de virkelige problemer, vi har her i området. Her har da været rigtigt mange fisk i området de senere år. Men for kun 2 år siden, er det gået meget tilbage og direkte ned ad bakke. Bla. er Lybecker-bugten, der er et stort gydeområde, fået én af Nordtyskland’s største skarv-kolonier derned. Her viser prøver af skarvens ekskrementer, at 80 procent af deres føde overvejende består af torsk, vel at mærke små torsk. Fiskene og torsken forsvinder jo inde langs kysterne, de steder hvor trawlerne ikke må sætte deres slæb. Så jeg har da svært ved at forstå, hvorfor vi skal have skylden for dét.
Alle bundgarnsfiskere og rusefiskere ser masser af små torsk hvert år, men når de så skulle være store nok til at komme ud hvor vi fisker, ja så er de pist væk. (Spist af skarven og jaget af sælerne).
Den 13. januar 2021 fik vi en kraftig nordlig storm, hvilket altid har været godt for vores havområde. Men efter denne storm skyllede der istedet en større mængde døde fisk ind på strandene i Nordtyskland. Normalt får vi tilført frisk havvand fra Skagerak og Kattegat, men desværre skal dette havvand først ned igennem Storebælt, hvor vandkvaliteten på det seneste er blevet enormt dårlig. Det friske havvand skal først forbi en virksomheds rensede proces-vand, der stammer fra olieindustrien i Norge. Spildevand, som nordmændene selv har nedlagt forbud mod at udlede i deres egne farvande. Det bliver istedet sejlet til den danske fabrik, renset og udledt direkte i havmiljøet. Men trods forsikringerne fra den pågældende virksomhed om, at spildevandet både er renset og rent inden det ledes ud i Storebælt. Ja så undres man, for det ser da mærkeligt ud, at fiskene dengang pludseligt forsvandt næsten fuldstændigt og nu også er begyndt at forsvinde nede hos os i Bagenkop. Fladfiskene er blevet tyndere, da der ingen føde er til dem på havbunden pga. den dårlige vandkvalitet.
Så hvis FSK-PO mener, at trawlene skal væk, så dør de sidste små kystsamfund vi har i område 22, men det er I åbenbart ligeglade med.
Min bror og jeg er 10. generations fiskere og søfarere, men trods en familiemæssig tilknytning til området, må vi jo så bare flytte hvis det står til FSK-PO. Vores familieliv har vi snart heller ikke mere, fordi vi ikke må fiske ret meget mere herhjemme. Men det er FSK-PO åbenbart også fuldstændig ligeglade med.
FSK-PO Søren Jacobsen skriver også i begrundelsen for et trawlfrit farvand, at garnfiskeriet er meget bedre, fordi i får langt mere for jeres fisk, hvilket bare er løgn og latin. Vi burde jo kunne vade rundt i torsk hernede, hvis det passer det i siger, understreger Thomas Theodorsen. Som trawlfisker, har vi jo svært ved at bevise, at vi på tilsvarende vis kunne lave en omsætning herhjemme i vores nærområde, når vi nu engang er lukket ude af vores eget fiskeri.
FSK-PO skriver videre, at der er landet 278 tons fisk i Spodsbjerg i 2021 til en værdi af 7 mio. Kroner, til en gennemsnitspris på 25 kr. – Så tillykke med det – det var flot. I glemmer bare at fortælle, at der i dette fiskeri landes langt flere søtunger til en langt højere værdi. Så hvis tallene skal være retvisende, bør det være for hver art istedet, ellers er sammenligningen ikke i orden.
Og til facebook gruppen »Hjælp Lillebælt«, så forsvandt fiskene oppe ved jer pga. miljøkatastrofen, da tonsvis af kvælstof løb direkte ud i Lillebælt. Vi fiskere i Bagenkop kunne dengang mærke, at fiskene trak ned mod os i dagene efter udslippet. Der fangede vi flere og flere fisk. Så vi, der ved en smule om havet og som tilbringer det meste af vores vågne tid derude, prøv at tage os med på råd næste gang, i stedet for bare at ødelægge vores erhverv med usandheder.
Så prøv at holde inde med skydningen og lad dog være med at jagte os, men tag jer istedet af de virkelige problemer, der findes derude.
Her skulle da gerne være plads til alle fiskere, uanset fangstmetoder, for så mange er vi da heller ikke længere. Og forøvrigt må de største både i område 22 maks være på 17 meter.
Lige en ting til sidst – I det sydlige Kattegat ned lige Nord om Øresund, er der et område på 20×30 kilometer, som har været fredet i 12 år for al fiskeri. Trods dette, så er der overhovedet ingen fisk i dette område. Og forudsigelsen er, at det kommer der heller ikke, for bunden dør bare ud, hvis ikke den bliver »rørt«.
I fremhæver ligeledes Øresund, som et godt fiske-område, da der har været trawlforbud i de sidste 90 år. Trods dette, så siger flere garnfiskere herfra, at der ikke er noget videre godt fiskeri her, som iøvrigt kunne læses i en artikel i FiskeriTidende.dk sidste år. Lige nu lider fiskeriet af, at vandet i Øresund er grumset og beskidt, da man flittigt arbejder ved havbunden med giftige sedimenter fra Lynetteholmen ved København.
Et sådant problem, mærkede vi trawlfiskere også, da man startede graveriet ved Fehmernbælt. Her gravede man også i havbunden, med det resultat at fiskene forsvandt. Så det er mange ting der påvirker fiskeriet, når havmiljøet påvirkes – fiskerne er klar over årsagen til miljø-problemerne, så hold jer venligst til sandheden, slutter Thomas Theodorsen’s opfordring til FSK-PO til sidst.
Partsindlæg af Thomas Theodorsen Bagenkop
»Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos FiskerForum.dk skal overholde de presseetiske regler.«