Højesteret har netop afgjort, at en færøsk lov om fiskekvoter ikke krænker foreningsfriheden, og dermed tabte fiskerne deres sag. Den kontroversielle lov, der blev implementeret på Færøerne i 2016, indeholder en bestemmelse, der forbyder fradrag for betaling af fiskerikvoter fra salgsværdien af fangsten, ved hyreudbetaling til besætningen.
Det skriver Jyllands-Posten
Fiskerne hævdede, at denne bestemmelse udgjorde en krænkelse af den overenskomst, de havde indgået året før.
I henhold til denne overenskomst kunne udgifter såsom fiskeritilladelser fradrages, når besætningsmedlemmernes del af overskuddet fra fiskeriet skulle beregnes. Først afgjorde Retten på Færøerne i favør af fiskerne, men Østre Landsret omstødte afgørelsen og frikendte det færøske landsstyre.
Højesteret bekræftede nu Østre Landsrets afgørelse og fastslår dermed, at den pågældende lov ikke strider imod internationale konventioner eller udgør ekspropriation. Domstolen mente, at lovens formål var at sikre, at fiskerne ikke skulle betale en del af deres hyre til statskassen, og den betonede, at ordningen kun var en midlertidig forsøgsordning.
Selvom fiskerne argumenterede for, at loven udgjorde et begrænset indgreb i deres overenskomst og dermed en overtrædelse af retten til foreningsfrihed ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, afviste Højesteret dette synspunkt.
Domstolen vurderede, at det pågældende lovindgreb var sagligt begrundet og ikke gik ud over, hvad der var nødvendigt.
Højesteret konkluderede også, at der ikke var tale om ekspropriation, da loven gælder for alle færøske redere, og der ikke var påvist væsentlige negative økonomiske konsekvenser for de fiskere, der var involveret i sagen. Dermed har Højesteret afsluttet den juridiske strid om færøsk fiskerilov og fastslået, at den er i overensstemmelse med lovgivningen.