Det skriver Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK), at der fra marts i år er blevet muligt for landets folkeskolelærer at sætte kystfiskeri og verdensmål nummer 14, der omhandler livet i Havet, på skoleskemaet.
En kystfisker fra FSK, Johnny Krog fra Langø på Lolland, er med i undervisningsmaterialet. Han fortæller her i en kort dokumentarfilm om, hvad det vil sige at være kystfisker. Hvorfor det er dejligt, men også hvilke udfordringer man møder undervejs.
FSK har ligeledes talt med folkeskolelærer Chris Hav om, hvordan det er at undervise elever om havet, og om hvordan det er at bruge det nye materiale om kystfiskeriet og verdensmål 14. »Jeg var virkelig positivt overrasket over hvor interesserede de var i kystfiskeriet, fisk og bæredygtighed. De forstod nemt kystfiskerne problemer, og de gik virkelig op i at løse de opgaver, der hørte til de små film,« siger folkeskolelæren Chris Hav.
Materialet består blandt andet af 20 små dokumentarfilm, hvor man blandt andet møder kystfiskeren Johnny fra Langø og kystfiskeren Yahya fra Kenya.
Eleverne lærer om både havets økosystem, hvordan vi mennesker påvirker og bruger havet, om fiskekvoter, politik og bæredygtig omstilling. Materialet er til børn i udskolingen 7 til 9. klasse.
»Fordi det var rigtige fiskere der fortalte historien, så blev det meget virkeligt og levende for eleverne. De syntes også det var sjovt at de kunne gå ind i Fiskerikajen i Torvehallerne i København og købe en fisk som
Johnny havde fanget«, siger Chris Hav.
Alt i alt mener Chris Hav, at materialet kommer godt rundt om det vigtige emner, og at arbejdet med filmene og hele materialet sætter nogle tanker i gang hoa børnene. »Ingen af eleverne havde før vi startede forløbet skænket det en tanke, at den fisk de så i køledisken eller ved fiskehandleren, havde en så stor og spændende historie. Ja – de havde faktisk slet ikke tænkt særligt meget over fisk og fiskeri før. Det gør de nu«, slutter Chris Hav.
Chris Hav har været folkeskolelærer i 22 år, og har brugt materialet i en 7 og 9. klasse i København. Materialet er gratis at bruge og det kan hentes ned på hjemmesiden www.kampen-om-fisken.dk. Projektet er udviklet og produceret af Peter Zeuthen/Visual Story i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden og støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje og Undervisnings-ministeriets udlodningsmidler.
Se mere om undervisningsmaterialet og projektet kystfiskerne og kampen om fisken