»Vi var de første til at prøve fangstposen for Hampiðjan og det fungerede så godt, at vi kun har brugt T90 fangstposer i fiskeriet efter makrel og sild siden,« forklarer Albert Sveinsson, skipper på HB Grandi`s pelagiske fartøj »Vikingur«.
Sveinsson fortæller videre, at man i første omgang benyttede T90 fangstposen i fiskeriet efter blåhvilling. Det er man gået fra igen. Istedet benytter man T90 fangstposen, når kvalitet og udseende af fisk, som makrel og sild er de vigtigste parametre.
T90 er bredere end de konventionelle fangstposer og den tillader større mængder vand at strømme gennem maskerne, hvilet resulterer i et mindre pres på fisken. Dette løfter selvsagt kvaliteten og man får en langt bedre fisk ud af det, pointerer Albert Sveinsson videre, og sætter streg under at det er med det for øje, når der fiskes.
»Vi er ikke så udsatte som vores kolleger fra andre lande, der har svingende priser fra uge til uge. Vi fisker på kontrakt, så priserne er rimelig stabile. Dette øger også vores fokus på istedet at fange fisken så skånsomt som muligt, for at opnå en bedre fiskekvalitet og dermed en højere afregning.
Ifølge Arne Olesen, salgs- og marketingchef hos Hampiðjan´s danske datterselskab Cosmos Trawl, var målet sidste år for de danske fiskere, at få løftet prisen med ca. halvanden krone pr. kilo, når man benyttede T90 fangstposen. For en gennemsnitslanding af makrel eller sild kunne dette betyde helt op til halvanden million kroner ekstra i afregning. Forskellen ligger i fangstposen, så det nu er muligt med T90, at producere maatjes sild, unge sild fanget i et trawl.
Dette havde været utænkeligt for bare få år tilbage, men er nu muligt med T90, så denne hollandske delikatesse har den rette kvalitet når den bringes i land.