Godt nyt for vandmiljøet

Godt nyt for vandmiljøet

EU forbyder det miljøskadelige stof triclosan, som kan ophobes i naturen og skade miljøet. Derfor forbyder EU nu triclosan i en lang række desinficerende produkter.

Verdens største kemikalieproducent, tyske BASF, har fået nej fra EU til at bruge det bakteriedræbende stof triclosan i en desinficerende sæbe. Det sker efter dansk anbefaling, fordi stoffet ophobes i naturen og skader miljøet.

»Det er en konkret ansøgning, der afvises, men beslutningen er reelt et forbud mod triclosan i en lang række produkter, og det sker på grund af et godt dansk forarbejde. Afgørelsen viser, at vi kan gøre en stor forskel for miljøet ved at gå EU-vejen,« siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Afgørelsen betyder, at triclosan i såkaldte biocidprodukter skal være væk fra markedet i starten af 2017. Biocidprodukter inkluderer eksempelvis en lang række ’hverdagsgifte’ som algefjerner, myregift og myggespray, og hygiejneprodukter som håndsprit og desinfektionsklude.

Triclosan er imidlertid stadig at finde i nogle få kosmetiske produkter og som industrikemikalie. Det er derfor vigtigt, at vi fortsætter med at vurdere triclosan for eventuelle skadesvirkninger. Og Danmark er netop nu sammen med Nederlandene på vegne af EU ved at undersøge stoffet nærmere.

Sagen kort:

  • EU har netop afvist, at triclosan kan bruges i desinficerende sæbe. EU’s afvisning bygger på en dansk vurdering af risikoen for miljøskade, som brugen af triclosan i sæben kunne medføre, og har derfor udført vurdering af stoffet til EU.
  • Afgørelsen betyder reelt, at triclosan i biocider helt skal være væk fra markedet i starten af 2017.
  • Triclosan er godkendt som konserveringsmiddel i visse kosmetiske produkter som makeup og deodoranter i en koncentration på op til 0,3 %. EU’s kosmetikforordning tager kun hensyn til forbrugernes sikkerhed og ikke miljø, som skal varetages under REACH (EU’s kemikalielovgivning).
  • Danmark er sammen med Nederlandene ved at vurdere triclosan under REACH på vegne af EU.

    Triclosan er en polychlor-forbindelse med antibakteriel og antisvampe-aktivitet. Triclosan findes tilsat mange forbrugsvarer, bl.a. tandpasta, sæbe, deodoranter, plastprodukter bl.a. legetøj, tekstiler, rengøringsmidler og maling.