Godt fiskeri i det sydfynske
Hanstholm trawleren HM 96 »Janni« har haft fem fremragende dage med fiskeri i det Sydfynske Øhav

Godt fiskeri i det sydfynske

Hanstholm trawleren HM 96 »Janni« har haft fem fremragende dage med fiskeri i det Sydfynske Øhav, mellem Als, Ærø og Langeland. Efterfølgende har man landet 12.100 kg blandet fisk i Sønderborg.

Hanstholm trawleren landede 12.100 kg fisk i Sønderborg

Den Nordjyske skipper forklarer til FiskerForum.dk, at man er vendt ned mod det Sydfynske, underområde 22 (Bælterne i den Vestlige Østersø), efter perioder med dårligt vejr i det Nordjyske. »Vi har taget turen lidt før beregnet pga. vejret. Vi plejer at have vores vinterfiskeri på disse breddegrader i Januar, men har valgt at komme lidt før. Også pga. fiskeriet efter fladfisk som rødspætter og skrubber samt lidt torsk, har trukket lidt.«

»Det har vi ikke fortrudt, for vi har haft fornuftige vind- og vejrforhold og et fiskeri noget over middel,« understreger Kim Pedersen overfor FiskerForum.dk og fortæller videre om fiskeriet i området mellem Bagenkop og Als, hvor de landede fangsten i Sønderborg, hvorefter Søndergaard transporterede fangsten til Hanstholm Fiskeauktion, hvor prisen absolut er i den gode ende for tiden.

Torsk landet i Sønderborg af HM 96 Janni

Konsumtrawleren HM 96 »Janni«, der havde dåb tilbage i januar måned 2018, har siden afleveringen haft nogle rigtige gode år, med fiskeri over middel, fortæller Kim Pedersen. Han har kun rosende ord til overs for fartøjet, der er bygget på Vestværftet i Hvide Sande, primært til fiskeriet efter flad- og rundfisk samt jomfruhummer.

Den åbne kystfiskerordning
Skibet er tilknyttet den åbne Kystfiskerordning (Tidsbegrænsede ordning), som fortsat skal overholde reglen om, at mindst 80 procent af fiskeriet skal være under 48 timer.

En regel, det ifølge skipper Kim Pedersen, er svær at overholde i Nordsøen og Skagerrak, hvorfor fiskeriet i vinterhalvåret henvises til Vestlige Østersø, hvor afstanden til havnene er mindre og derfor giver en større chance for korte og hurtige rejser. En nødvendighed, som der desværre, heller ikke er blødt op for i den nye Kystfiskerordning, der kom her den 11. november 2019. Dette krav kunne den nordjyske skipper ellers godt have set hen hvor pebret gror, for ordningen giver problemer når der fiskes i det Nordvestlige hjørne af Danmark. Her er landinger på alle ugens hverdage ikke noget problem, men bliver det når man tvinges ind i Weekenden, hvor losseomkostningerne er anderledes høje og derfor en kedelig ekstraomkostning i dét i forvejen omkostningstunge erhverv.

Rensning ombord på HM 96 Janni

Med fire mand ombord, har HM 96 »Janni« fået indarbejdet en fornuftig bemandingsplan, hvor planen ruller hver tredje uge, med en ekstra mand i land.