I et nyligt studie, publiceret i Nature Climate Change, har forskere undersøgt havsvampe fra Caribien for at forstå tidligere havtemperaturer og deres indvirkning på den globale opvarmning.
Du kan læse artiklen »Ocean warming and warning« her i Nature Climate Change.
Resultaterne tyder på, at stigningen i de globale gennemsnitlige overfladetemperaturer muligvis allerede har overskredet 1,5 grader og kan nå over 2 grader ved årtiets udgang (red. 2030).
Det skriver Videnskab.dk
Ved at analysere kiselsvampe-skeletter, der indeholder signaler om 300 års havtemperaturer, konkluderer forskerne, at hav-opvarmningen i den industrielle æra begyndte i 1860’erne, hvilket er tidligere end tidligere antaget. Dette resultat antyder, at Jordens klimasystem bevæger sig mod at overskride den tograders tærskel tidligere end forventet ifølge FN’s klimapanel (IPCC).
Selvom studiet præsenterer bekymrende resultater, advarer danske forskere om at drage forhastede konklusioner.
Jørgen Bendtsen fra Københavns Universitet påpeger, at det er et interessant studie, men det bør ses som ét af mange, der forsøger at rekonstruere fortidens temperaturer.
Dansk forskning indikerer, at resultatet ikke nødvendigvis overskrider Paris-aftalens mål om 1,5 grader. Mens studiet viser tidligere starttidspunkter for global opvarmning, ændrer det ikke grundlaget for de nuværende klimascenarier og Paris-aftalens mål.
Selvom bekymringen deles af en række klimaforskere, understreger de, at dette enkeltstående studie ikke bør erstatte globale data og ikke markant ændrer forståelsen af Paris-aftalens målsætninger. De mener, at det er vigtigt at fortsætte bestræbelserne på at imødegå klimaforandringerne, selvom målene i Paris-aftalen måske ikke nås på præcis samme tidslinje som forventet.