Det var hummerbåden FN 374 »Stephanie Dalsøe« med skipper Rene Dalsøe med en makker ombord, der i nat fik et »ikke nærmere specificeret metal-objekt« i trawlet. Mistanken var dog vagt, for det kunne meget vel være en højeksplosiv sø-mine fra Anden Verdenskrig, som var landet om bord.
Det fortæller Rene Dalsøe om nattens , måske lidt for spændende oplevelse. Lidt sved på panden har det givet, da trawleren havde slæbt omkring »Stenhjørnet« ca. 20 sømil NordVest af Gilleleje, og fik et ukendt tungt objekt i trawlet. Da man skulle takle om bord, viste det sig at det halve af fangsten af jomfruhummer var mast til ukendelighed af det mellemstore metalobjekt.
Forsigtigt fik de to fiskere ombord, placeret den bombelignende genstand på barken af »Stephanie Dalsøe« og efterfølgende fik de kontaktet Søværnets operative kommando, der straks sendte folk afsted for at assisterer med demonteringen af det som Rene Dalsøe overfor FiskerForum.dk oplyser er en engelsk Mark 1:4 sømine fra Anden Verdenskrig.
Det havde skipper fået bekræftet af hærens minørkorps, som netop var landet og som samtidig kunne fortælle og ikke mindst berolige fiskerene ombord, at den ikke umiddelbart udgjorde nogen fare for skib og besætning. Men for en sikkerheds skyld ville man bringe sø-minen til sprængning i havet ud for Gilleleje.
»Stephanie Dalsøe« ligger ud for Gilleleje i øjeblikket, hvor der her i formiddag gøres klar til sprængningen. En begivenhed som skipper Rene Dalsøe gerne havde været foruden. For desværre blev mødet med den engelske sømine fra Anden Verdenskrig et dyrt bekendtskab, for ingen forsikring dækker tabet af det halve af fangsten af jomfruhummer, der når den landes i Gilleleje nu kun vil være på 120 kg. »Ærgerligt,« fortæller Rene Dalsøe videre, »men man er blevet en oplevelse rigere og klogere,« understreger Gilleleje skipperen, der samtidig er lettede over at ingen kom noget til ved nattens »bombefangst«, hvor trawlet heldigvis også forblev intakt.
Store mængder sprængstoffer fra krigens tid flyder stadig på bunden af de danske farvande, hvilket måske ikke er så mærkeligt, når man ved at Britiske Bomber Command i Anden Verdenskrig fløj ikke mindre end 364.514 missioner over Europa og kastede hele 955.044 tons bomber. I Danmark var det overvejende søminer de britiske bombefly kastede ud over dansk territorium.
Flybomber, søminer, granater og ammunition i tonsvis ligger således gemt under havets overflade i de danske farvande. De har ligget der siden Første og Anden Verdenskrig, og selv om våbnene er over 70 år gamle, er mange af dem stadig funktionelle.
I programmet »Station 2: Søværnets dykkere«, som blev sendt torsdag på TV 2, viser han og kollegerne for første gang, hvordan de arbejder, når de fjerner de gamle våben fra søerne og den danske havbund, så skibe, både og badegæster kan færdes sikkert i vandet.