Atle M. Bones, der er professor i biologi ved NTNU (Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet) kommer her i en artikel i Forskning.no, med en opfordring til at spise en mundfuld alger i stedet for en skefuld fiskeolie.
”For hvorfor tage en skefuld fiskeolie, der har været igennem mange led i fødekæden, når man nu kan gå direkte til kilden,” fortæller Atle M. Bones.
I fremtiden vil fiskeriet efter biomasse i et tidligere stadie, give en større og større afsætning af havets plankton organismer. For at illustrerer potentialet i dette, kan man sammenligne med den fiskeolie vi kender i dag.
Nødvendigheden af, at specielt nordboer i vinterhalvåret, skal have et tilskud fiskeolie eller fed fisk, er for at få nok vitamin D, som vi i denne periode af året ikke selv producerer. I sommer halvåret klarer solen denne opgave for os. Men for at vi kan få dette tilskud af omega 3 fra fiskeolie, koster det noget at fremstille. Som det er i dag, skal der en pæn torskefangst til, for at få nok torskelever til at fremstille fiskeolien med. Og før vi fanger fisken skal den helst have en vis størrelse, hvilket den får ved at spise anseelige mængder af blandt andet krill, der igen indtager store mængder af dyreplankton.
Nu nærmer vi os begyndelsen af fødekæden, nemlig planteplankton, som er et væsentligt fødegrundlag for dyreplanktonen. Planteplanktonen er encellede alger, der producerer det vigtige omega-3 fedtsyrer, som vi netop finder i fisk.
Så hvis vi nu gik direkte til der hvor produktionen af omega-3 starter, algerne, ville vi spare mange led i fødekæden. Udover dette undgår med ophobningen af tungmetaller og andre uønskede forbindelser som vi finder i fisken.
Atle M. Bones slutter af med, at hvis man går direkte til kilden af omega-3, får man en mulighed for bedre af selektere de gode fedtsyre i de rigtige mængder, og dermed opnå et bedre og sundere kosttilskud med omega-3, end det vi kender i dag.