Fiskene er, som det beskrives i nyhedsbrevet fra Fiskepleje.dk, »skrubbet af« fra de østjyske fjorde omkring Juelsminde, Horsens og Vejle fjorde – i dag fanger man næsten ingen skubber længere.
En gruppe fritidsfiskere og undervandsjægere fiskede efter skrubber ved de østjyske fjorde, men man fangede kun meget få fisk her – det står slet ikke mål med tidligere tiders fiskeri.
Skrubben var ellers før i tiden den mest almindelige fladfisk i de danske farvande, og man havde som regel held med flere hundrede skrubber i garnet – hver gang – men i de seneste år er det gået jævnt og stødt ned ad bakke med bestanden.
Den almindelige fremgangsmåde ved fiskeplejens bestands-ophjælpning af skrubber er, at moderfiskene løbende fiskes fra januar til april og opbevares i hyttefade, til de er gydeklare, og strygningsprocessen kan gå i gang. Det sker lige før, de påbegynder deres gydevandring mod større dybder (se boksen nederst på siden) og derfor stadigvæk befinder sig på lavere vand, hvor de er nemmere at fange. Men i år har det nærmest været helt umuligt at fange dem.
Selv siger fritidsfisker og tidligere erhvervsfisker Benny Villadsen fra Vejle Fjord til Fiskepleje.dk:
»I Vejle Amatørfiskerforening har vi igennem de sidste mange år haft fokus på nedgangen af fisk i Fjorden. For 20 til 25 år siden var der rigtig mange fisk i fjorden, hvor det ikke var unormalt at fange op til 50 til 100 fladfisk i bare tre garn.«
» Dengang var det også muligt at fange isinger, skrubber, rødspætter, ål og nogle gange tunger, pighvarrer, torsk og ørreder – disse tider er for længst forbi. I dag er det stort set umuligt at fange fisk til bare èn enkelt middag, fortæller Benny Villadsen.
Han fortæller videre, »denne katastrofale og store nedgang i fisk, vil vi gerne se om vi kan afhjælpe en lille smule. I foråret udsatte vi derfor i alt 112 garn i Vejle Fjord med det formål at indfange moderfisk til opformering af skrubber, som en del af Fiskeplejen’s udsætning af marine fisk. Der fangede vi i alt fire skrubber, seks isinger og en rødspætte – det må siges at være mindre end lidt,« slutter Benny Villadsen.
Utilstrækkeligt med moderfisk levede ikke op til DTUs genetiske krav – alle fisk blev derfor genudsat
Det lykkedes desværre ikke at fange tilstrækkeligt med gydeklare moderfisk til at det kunne leve op til DTU Aquas genetiske retningslinjer, der beskriver, at der skal bruges mindst 25 hanner og 25 hunner i opdrættet. Det skal bl.a. sikre, at den genetiske variation bevares, og at indavl undgås – Fiskene blev derfor genudsat.
I stedet for at opbevare moderfiskene i hyttefade indtil gydesæsonen, vil de fremover blive transporteret til Venøsund Fisk og Skaldyr ApS, hvor de vil blive passet, indtil de er klar til at blive strøget for rogn og mælk. Forældrefiskene vil efterfølgende blive genudsat med deres yngel, når ynglen har nået en udsætningsklar størrelse.
Projektet er finansieret af Fiskeplejens midler og bliver overvåget fagligt af DTU Aqua, mens Venøsund Fisk og Skaldyr ApS står for strygningerne og den efterfølgende opvækst af yngel.