Danmark er godt i gang med at skabe et grønnere samfund gennem den meget ambitiøse ›Grønne Trepartsaftale‹. Aftalen, der er indgået mellem regeringen, kommunerne og centrale interesse-organisationer som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, skal føre til store ændringer i brugen af dansk landbrugsjord og skovarealer og forbedringer af vores vandmiljø.
Novo Nordisk Fonden og regeringen forhandler i øjeblikket for lukkede døre detaljerne bag udmøntningen af fondens ti milliarder kroner store donation til den grønne trepartsaftale.
Hvad handler aftalen om?
Den Grønne Trepartsaftale har til formål at omlægge store dele af Danmarks landbrugsareal for at fremme natur, biodiversitet og bæredygtighed. Hovedelementerne i aftalen er blandt andet:
- Udtagelse af 400.000 hektar landbrugsjord, som i stedet skal bruges til skov, vådområder og natur.
- Plantning af 250.000 hektar ny skov, hvoraf 100.000 hektar bliver urørt skov.
- Et mål om 20 % beskyttet natur inden 2030 samt oprettelse af syv nye naturnationalparker.
- Indførelse af verdens første klimaafgift på landbruget.
- En konkret plan for at reducere kvælstofudledning og bekæmpe iltsvind.
Hvordan skrider arbejdet frem?
Kommunerne spiller en central rolle i arbejdet med at realisere aftalen. De skal lede lokale treparter, som er samarbejdsfora med deltagelse af både landbruget og naturorganisationer. Derudover er der oprettet 18 kystvandråd, som skal komme med konkrete idéer og løsninger på lokale udfordringer.
De lokale treparter skal:
- Udarbejde planer for at nedbringe landbrugets kvælstofudledning.
- Identificere virkemidler som muslinger, ålegræs og biogene rev for at forbedre vandmiljøet.
- Gennemføre forsøg og analyser, der kan vise nye veje til at nå målene.
- Kommunerne har frem til udgangen af 2025 til at lægge en klar plan for, hvordan de vil arbejde med udtagning af landbrugsjord og sikre opfyldelse af målene.
Novo Nordisk Fonden har bidraget med 10 milliarder kroner til projekter under den Grønne Trepart. Disse midler skal støtte konkrete tiltag som arealomlægning, moderne landbrugsteknologier og store signaturprojekter, der både hjælper naturen og skaber bæredygtig produktion.
Hvad betyder ›Den Grønne Trepart‹ for fiskeriet?
Når den Grønne Trepart er fuldt udrullet, vil det have stor betydning for fiskeriet, især i de kystnære områder. Udtagningen af landbrugsjord og etableringen af vådområder forventes at reducere udledningen af kvælstof og fosfor til havmiljøet. Dette kan mindske problemer som iltsvind og forbedre levevilkårene for fisk og andre marine arter. Derudover kan tiltag som udplantning af ålegræs og etablering af biogene rev give nye gyde- og opvækstområder for fisk, hvilket kan styrke de lokale fiskebestande.
Samtidig kan fiskeriet også få nye muligheder i form af kombinerede projekter, hvor muslingeopdræt bruges som både kvælstoffjernende virkemiddel og en kilde til bæredygtige fødevarer. Men det kræver, at fiskeriet samarbejder tæt med de lokale treparter for at sikre, at deres interesser bliver hørt, og at de kan tilpasse sig de nye forhold. Med en målrettet indsats er der potentiale for, at fiskeriet både kan bidrage til og drage nytte af en grønnere fremtid.