Det har fået en Miljø-jurist til at kalde Folketingets beslutning for en uskik, at fjerne retten til at klage over den kommende 210 mia. kroner dyre energi-ø i Nordsøen. En beslutning som forventes vedtaget i Folketinget i dag.
Det skriver Politiken
Det er Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet der den 22. juni 2020 indgik en klimaaftale for energi og industri, med henblik på at udvikle, udbygge og integrere grønne teknologier i energisektoren og industrien.
Ét af Klimaaftalens forskellige initiativer er etableringen af verdens første energi-øer, i forbindelse med udbygningen af havvind. Det følger således af Klimaaftalen 2020, at der skal anlægges en energi-ø i Nordsøen med 3 GW havvindmøller tilkoblet. På sigt er det ambitionen, at energi-øen i Nordsøen skal have en kapacitet med plads til 10 GW havvindmøller.
I dag torsdag vedtager så et bredt flertal i Folketinget en lov, som skal bane vejen for en kunstig energi-ø 100 kilometer ude i Nordsøen.
Politiken.dk skriver, at den kunstige energi-ø er så vigtig for den grønne omstilling, at et bredt flertal i Folketinget i dag vil fjerne borgeres og organisationers ret til at klage over projektet. Det skyldes, at politikerne vil minimere risikoen for forsinkelser.
Derfor skal adgangen til at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet fjernes. Dette er første gang, den grønne omstilling, benyttes til at fjerne retten til at klage over nye projekter. Øen skal først stå færdig i 2033.
Til Politiken siger Klimaminister Dan Jørgensen (S), at det er nødvendigt at fjerne adgangen til at klage, denne afskæring af klageadgangen er et nødvendigt redskab til at begrænse risici for fordyrelser og forsinkelser af projektet, skriver Dan Jørgensen i et skrifteligt svar til avisen og understreger, at inergi-øen sikre tilstrækkeligt med grøn strøm, at klimamålet kan nås.
Energi-øen er danmarkshistoriens største enkeltstående anlægsprojekt. Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har projektet en samlet anlægssum på 210 milliarder kroner.
Det svarer til omkring fem Storebæltsbroer eller cirka fire Femernbælt-forbindelser.
Energi-øen bliver anlagt som en egentlig kunstig ø. Den skal samle og fordele strømmen fra omkringliggende havvindparker.