Fiskerireformen på Færøerne kan udløse lagtingsvalg

Fiskerireformen på Færøerne kan udløse lagtingsvalg

Mørke skyer trækker sig sammen om den færøske fiskerireform, der ellers i sommers blev reddet på målstregen af et kompromisforslag, men som nu igen ser ud til at hænge i en meget berømt tynd tråd, specielt efter de seneste dages politiker-hop væk fra fiskerireformen igen. Noget der kan sende den Nordatlantiske Ø, ud i en ny valggyser.

Derfor ser et muligt valg på Færøerne ud til at være rykket faretruende nærmere for den færøske lagmand Aksel V. Johannesen Javnadarflokkurin (Socialdemokraterne), der ellers indtil for nyligt havde et fornuftigt flertal bag sig og hvor flere politikere ellers havde skrevet under på at de ville støtte forslaget.

De nuværende fiskeritilladelser udløber søndag den 31. december, så Fiskerireformen er nu sat under et kolossalt tidsmæssigt pres. Især efter de to medlemmer fra Lagmandens eget parti Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne), Bjarni Hammer og Kristin Michelsen, ikke længere ønsker at støtte fiskerireformen. Forslaget er ellers blevet tilpasset flere gange, så alle i koalitionen kunne støtte det.

Koalitionen mellem Tjóðveldi (Det Republikanske Parti), Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne) og Framsókn (De liberale) er også sat under ekstra pres på andre fronter. Det er endnu ikke lykkedes at få vedtaget forslaget om en færøsk forfatning og Koalitionen har været nødt til at lave en aftale med Selvstyrepartiet, som har to medlemmer i lagtinget, for at få flertal for pensionsreformen.

At krisen trykker, ses måske bedst ved, at de to store oppositionspartier Sambandsflokkurin (Sambandspartiet) og Fólkaflokkurin (Folkeflokken), begge har landsmøde i den kommende weekend. På programmet har de blandt andet forberedelse til valg.