I Danmarks Pelagiske Producentforening, der repræsenterer landets største fiskere, frygter man ikke et rødt ministerium, hvis den kommende regering bliver ledet af Socialdemokratiet, omvendt er man lidt mere forsigtige hos Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation, hvor man istedet afventer udfaldet af Dronningerunden ledet af den socialdemokratiske leder Mette Frederiksen.
Spørgsmålene er mange – hvem bliver den nye minister for fiskeriet? og hvor skal fiskeriet organisatiorisk placeres i fremtiden? I dag ligger det under Udenrigsministeriet. Men muligheden for at det kommer hjem igen under Fødevare og Landbrug, er måske også en mulighed. Disse samt mange andre spørgsmål, får vi svar på, når og hvis Mette Frederiksen når i mål med sine forhandlinger og får parlementarisk støtte til at danne hendes nye socialdemokratiske mindretalsregering.
Til Fødevarewatch.dk forklarer Esben Sverdrup-Jensen som direktør for Danmarks Pelagiske PO (DPPO), at historisk har man tidligere haft et godt samarbejde med Socialdemokratiet. Han siger til avisen, »Vi frygter ikke nødvendigvis en regering ledet af Socialdemokratiet. Det har tidligere været under en rød regering, at vi har set de største positive forandringer på fiskeriområdet,« siger han til FødevareWatch og henviser til tidligere fødevareminister Ritt Bjerregaard (S), der reformerede kvotesystemet tilbage i nullerne, hvor hun indførte de individuelle omsættelige kvoter. Hvilket siden i branchen har vist sig helt rigtigt, men som efterfølgende har været genstand for stor politisk polemik.
Specielt peger Sverdrup-Jensen på de seneste to år, som politisk og efter hans mening har været præget af forhastet lovgivningsarbejde, dikteret af et flertal uden om regeringen. Noget der mere ligner et politisk opgør internt på Christiansborg, mere end et konstruktivt og målrettet arbejde for udviklingen af dansk fiskeri, forklarer den pelagiske direktør videre og fortsætter »Vi håber, at vi igen få en normaliseret situation, og at vi igen kan få en saglig og oplyst diskussion på fiskeriområdet. For situationen i de to forgangne år med et alternativt flertal rundt om regeringen har ikke været sundt for udviklingen i dansk fiskeri,« understreger han.
Brexit er helt afgørende, hvorfor fiskeindustrien da også opfordre den nye regering, uanset partifarve, at arbejde målrettet for at fastholde og udbygge den frie handel ind i Danmark og EU og ud på eksportmarkederne. Det gælder frihandelsaftaler, men også en samlet fiskeri- og handelsaftale med briterne efter et Brexit, formentligt til oktober i år.
På den baggrund mener Esben Sverdrup-Jensen også, at fiskeriet fortsat skal ligge i Udenrigsministeriet, da de har erfaring med internationale forhandlinger, hvilket omkring Brexit i høj grad også vil være brug for. I udenrigsministeriet har man de kompetencer og den faglige viden der skal til, når de mere komplekse forhandlinger engang kommer igang under Brexit.